Legenda lui Saint-Germain, contele nemuritor
Este posibil ca un om să fie nemuritor, să trăiască veșnic? Unii pretind că da, și aduc drept argument legenda contelui de Saint-Germain. Mărturiile scrise despre acest personaj istoric datează din anii 1600, dar se zice că ar fi făcut umbră pământului încă de pe vremea lui Hristos. A apărut de multe ori de-a lungul istoriei, întotdeauna având circa 45 de ani. A fost una din cele mai vestite persoane din Europa, alături de Casanova, Madame de Pompadour, Voltaire, regele Ludovic al XV-lea, Ecaterina cea Mare, Anton Mesmer, și alții.
Originea lui Saint-Germain
Nu se știe clar când a văzut pentru prima oară lumina zilei deși, conform unor mărturii, s-ar fi născut în anii 1690. Se zice că ar fi fost fiul lui Francisc Rákóczi al II-lea. Potrivit altei variante, puțin luată în serios, ar fi fost un contemporan al lui Hristos, și ar fi participat la nunta din Cana Galileei, unde Mântuitorul a preschimbat apa în vin. De asemeni, ar fi fost prezent la Conciuliul de la Niceea din anul 325.
Aproape unanim recunoscut este că Saint-Germain ar fi învățat arta alchimiei, "știința" mistică ce țintea să controleze elementele chimice. Unul din cele mai ambițioase țeluri ale acestei practici era crearea "pietrei filosofale" care, se pretindea, putea fi folosită ca un elixir ce dăruia nemurirea oricui bea din el. Se zice că Saint-Germain ar fi descoperit aceste secret crucial al alchimiei!
Contele de Saint-Germain în cercurile înalte ale nobilimii și în societăți secrete
Saint-Germain a ieșit mai întâi în evidență în societatea de rang înalt al lumii în 1742. Ar fi rămas cinci ani la curtea Șahului Persiei, unde ar fi deprins meșteșugul creării giuvaerelor. Ar fi uimit membri ai regalității și persoane bogate prin vasta sa cunoaștere a științei și istoriei, abilitățile sale muzicale, farmecul său ieșit din comun și spiritualitatea vorbelor sale. Vorbea fluent mai multe limbi, inclusiv franceza, germana, portugheza, rusa și engleza, și era familiar cu limbaje precum chineza, latina, araba, greaca, sanscrita.
Probabil că extraordinarele lui cunoștiinte i-au determinat pe cei care-l știau să-l vadă ca un om remarcabil. Într-o anecdotă din 1760, s-a dat naștere legendei că ar fi nemuritor. În Parisul acelui an, contesa von Georgy a auzit că un anume conte de Saint-Germain venise la o serată la locuința lui Madame de Pompadour, amanta regelui Ludovic al XV-lea al Franței. Mărturisirea contesei a fost curioasă întrucât cunoscuse un conte de Saint-Germain în Veneția, în anul 1710. După ce l-a reîntâlnit la acea serată, a fost uluită să vadă că aparent avea aceeași varstă ca și atunci, și l-a întrebat dacă nu cumva era fiul celui pe care-l aflase la Veneția.
"Nu, doamnă," i-a răspuns el, "eu însumi eram în Veneția la sfârșitul secolulului trecut și începutul celui următor. Am avut onoarea să vă aduc omagiile atunci."
"Iertați-mă, dar este imposibil!", i-a replicat, șocată, contesa. "Contele pe care l-am cunoscut pe atunci avea cel mult 45 de ani, iar dumnevoastră aveți cam aceeași vârstă!"
"Doamnă, sunt foarte bătrân", i-a răspuns acesta cu un zâmbet larg, atotoștiutor.
"Dar, în acest caz, ar trebui să aveți aproape 100 de ani," i-a răspuns, perplexă, contesa.
"Nu este ceva imposibil," i-a zis Saint-Germain și a continuat să o convingă că era același om pe care-l întâlnise în Veneția cu 50 de ani în urmă.
Saint-Germain ar fi călătorit în numeroase locuri din Europa în următorii 40 de ani, și niciodată nu ar fi părut că a îmbătrânit. Cei care și-au încrucișat drumurile cu el au fost impresionați de nenumăratele sale abilități și talente.
Putea, se pare, să cânte la vioară ca un maestru, era un pictor aproape desăvârșit, oriunde mergea își punea la punct un laborator elaborat, presupus pentru lucrările sale din alchimie. Părea să aibă o avere uriașă, deși nu avea cont la nici o bancă! Ar fi participat la banchete împreună cu amicii, dar era foarte rar văzut în public. Se hrănea, se spunea, apelând la o dietă cu terci de ovăz.
Prescria rețete pentru îndepărtarea ridurilor de pe față și vopsirea părului. Îndrăgea bijuteriile și multe din hainele, încălțările lui erau împodobite cu ele.
Clama că era capabil să fuzioneze câteva diamante mici într-unul mai mare. De asemeni, declara că poate face perlele să crească la dimensiuni incredibile.
A fost asociat cu mai multe societăți secrete, precum Rosicrucienii, Masoneria, Societatea Fraților Asiatici, Cavalerii Luminii, Illuminati și Ordinul Templierilor.
Recunoscutul filosof din secolul al XVIII-lea, Voltaire, respectat pentru știința și rațiunea sa, spunea despre Saint-Germain că este "un om care nu moare niciodată și știe totul."
De-a lungul secolului al XVIII-lea, contele de Saint-Germain a continuat să-și folosească ipotetica cunoaștere infinită a lumii în intrigi sociale și politice ale elitei europene.
Astfel, în 1740, contele de Saint-Germain a devenit un diplomat de încredere la curtea regelui Ludovic al XV-lea al Franței, ducând la îndeplinire pentru acesta misiuni secrete în Anglia.
În 1760 a avut o funcție asemănătoare la Haga, unde l-a întâlnit pe faimosul cuceritor Giacomo Girolamo Casanova. Casanova consemna mai târziu despre Saint-Germain, "Acest om extraordinar, aș spune cu ușurință că este în vârstă de 300 de ani, știe secretul Medicinii Universale, posedă stăpânire asupra naturii, poate topi diamante... toate astea mi-a zis, nu sunt decât fleacuri pentru el."
În 1762 a călătorit în Rusia, unde se crede că a fost complice la un complot care a adus-o pe tron pe Ecaterina cea Mare. Apoi, l-ar fi sfătuit pe comandantul armatei ruse în războiul împotriva Turciei.
În 1774 s-a întors în Franța odată ce Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta au ocupat tronul. Se zice că i-ar fi avertizat asupra revoluției care avea să izbucnească peste 15 ani!
În 1779 s-a dus la Hamburg, Germania, unde s-a împrietenit cu prințul Carol de Hesse-Cassel. În următorii cinci ani a trăit ca oaspete la castelul prințului din Eckenforde și, potrivit documentelor locale, a murit în ziua de 7 februarie 1784.
Înapoi din moarte
Pentru un muritor obișnuit, acesta ar fi finalul poveștii, legendei... Nu și în cazul contelui de Saint-Germain! Ar fi continuat să fie văzut prin secolul XIX și XX!
În 1785 ar fi fost observat împreună cu Anton Mesmer, pionierul hipnotismului. Unii sunt de părere că Saint-Germain i-a dat lui Mesmer ideile de bază despre hipnotism și magnetism personal.
Acte oficiale ale Masoneriei arată că acesta a fost ales de această organizație ca reprezentant la o convenție din 1785.
După cu cerirea Bastiliei în vremea Revoluției Franceze, în 1821, contesa d'Adhemar a avut o lungă conversație cu contele de Saint-Germain. El i-ar fi prezis cu această ocazie viitorul imediat al Franței, ca și cum ar fi știut precis ce se va întâmpla. În 1821, contesa scria, "L-am văzut pe Saint-Germain din nou, cu uluire. L-am întâlnit când regina (Antoinette) a fost ucisă, pe 18 Brumar, în ziua următoare morții ducelui d"Enghien, în ianurie 1815, și chiar înainte de asasinarea ducelui de Berry. Ultima oară când l-am zărit a fost în 1820, arătând mereu nu mai în vârstă de 45 de ani."
După 1821, Saint-Germain și-ar fi putut lua o altă identitate. În memoriile sale, Albert Vandam pomenea despre întâlnirea unui om care semăna izbitor cu contele de Saint-Germain, dar care se prezența drept Major Fraser. Vandam consemna:
"Își zicea Major Fraser, trăia singur, nu făcea niciodată aluzie la familia sa. De cele mai multe ori se scălda în bani, deși sursa bogăției sale rămânea un mister pentru oricine. Poseda o cunoaștere minunată a tuturor țărilor din Europa din toate perioadele. Memoria sa era absolut incredibilă și, îndeajuns de curios, le dădea adeseori de înțeles ascultătorilor săi că își acumulase învățătura de altundeva decât din cărți. De multe ori mi-a spus, cu un surâs straniu, că era sigur că-l cunoscuse pe Nero, vorbise cu Dante, și așa mai departe."
Major Fraser a dispărut fără urmă.
Între 1880 și 1900 numele lui Saint-Germain a devenit iarăși proeminent când membrii Societății Teosofice, incluzând vestita mistică Helena Blatavsky, au pretins că era încă în viață și lucra pentru "dezvoltarea spirituală a Occidentului". Există chiar și o fotografie presupus veritabilă a lui Blatavski împreună cu Saint-Germain. Iar, în 1887, populara cântăreață franceză Emma Calve a dedicat cu autograf un portret de-al ei lui Saint-Germain.
Cea mai recentă apariție a unui om clamând că este Saint-Germain a avut loc la Paris, în 1972, când un bărbat pe nume Richard Chanfray a anunțat că el era legendarul conte. A fost invitat de televiziunea franceză și, pentru a dovedi că este contele de Saint-Germain, a transformat aur în plumb într-un cuptor de voiaj înaintea camerelor de filmat. În 1983, Chanfray s-a sinucis.
Așadar, cine a fost contele de Saint-Germain? A fost un alchimist de geniu care descoperise secretul vieții eterne? A fost un călător prin timp? Sau a fost un om extrem de inteligent a cărui reputație s-a preschimbat într-o legendă fantastică?
Doppelgänger: Legenda geamănului rău, neștiut, al fiecăruia dintre noi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu