Misterul dodecaedrului roman
Dodecaedrul roman este un obiect mic, gol pe dinăuntru, făcut din bronz, mai rar din piatră, având o formă geometrică cu 12 fețe plate. Fiecare fațetă este un pentagon. Este infrumuțesat de mici bile, sfere în fiecare colț, punct de intersecție al pentagoanelor, iar fețele pentagonale au, de cele mai multe ori, găuri circulare, centrale. După mai mult de 200 de ani de la descoperirea sa, cercetătorii au au făcut nici un pas semnificativ înainte în descifrarea originii și funcțiunilor acestui obiect misterios.
Dodecaedrul roman datează din secolul al II-lea sau al III-lea d.Hr. și are, de obicei, dimensiuni de la 4 la 11 centimetri. Până în prezent s-au descoperit sute de astfel de artefacte în Marea Britanie, Germania, Franța, Luxemburg, Elveția, Austria și Ungaria.
Pentru ce era folosit dodecaedrul roman?
Marele mister este cum funcționează și ce anume face... Din păcate, nu există vreo documentație sau vreo instrucțiune despre el din perioada creării acestuia, așa că funcțiunea sa nu este determinată.
Cu toate astea, de-a lungul timpului, au apărut multe teorii și speculații astfel de dodecaedre. Ar fi fost un fel de suporturi pentru o lumânări (s-a găsit ceară într-unele dintre ele), zaruri, instrumente de supraveghere, dispozitive de aflare a timpului optim a însămânțării de toamnă ori de calibrare a conductelor de apă, decorații pentru sceptre, bastoane, jucării puse pe un băț ori, pur și simplu, sculpturi geometrice. Printre aceste speculații, câteva merită o mai mare atenție...
Conform unei ipoteze ivite în zilele noastre, dodecaedrul roman ar fi fost întrebuințat ca un instrument pentru confecționarea mănușilor, o idee susținută de dimensiunile sale diferite, având drept scop crearea unor mănuși de diverse mărimi și utilizarea găurilor sale pentru formarea degetelor mănușilor.
Biblia Diavolului: Mistere, legende și realitate
Oricum, cea mai acceptată supoziție este că era folosit pentru aprecierea distanței până la un anumit obiect de pe câmpul de luptă, calcularea traiectoriilor proiectilelor.
Dodecaedrul roman, instrument astronomic, relicvă religioasă sau jucărie?
Una din cele mai interesante teorii este că acest dodecaedru era un instrument de măsurat pentru evaluarea datei optime de însămânțare de toamnă. Potrivit lui G. M. C. Wagermans, "dodecaedrul a fost un dispozitiv astronomic de măsurare care putea determina unghiul luminii solare, prin intermediul căruia se putea stabili, cu acuratețe, o dată specifică toamna, dar și primăvară. Astfel de date erau probabil importante pentru agricultură."
Într-o altă presupunere, dodecaedrele romane erau relicve religioase, utilizate în acest sens de druizii din Britania și Caledonia.
Unii sugerează că ar fi fost întrebuințate ca popice într-un fel de joc, aducând cu bowling-ul sau popicele din zilele noastre.
O descoperire relativ recentă a mărit misterul acestora. Benno Artman a găsit în pivnița de depozitare a unui muzeu un poliedru cu 20 de fete, cosiderat greșit un dodecaedru la prima vedere. Acest fapt a ridicat întrebarea dacă nu cumva ar exista mai multe tipuri de astfel de artefacte provenite din Imperiul Român, cu fețe hexagonale ori octogonale.
În pofida numeroaselor întrebări fără răspuns, ceva este sigur, și anume că dodecaedrele romane erau extrem de prețuite de posesorii lor. Ele au fost aflate adeseori în tezaure, împreună cu alte comori, monede și bijuterii prețioase.
Nu putem spera decât că, odată cu avansarea arheologiei, vor fi dezvăluite, odată și odată, mai multe indicii de lămurire a acestui mister străvechi.
Niciun comentariu: