1 ianuarie: Ziua "Trage clopotele"
Dacă nu ai sunat dintr-un clopoțel cu prilejul plugușorului din 31 decembrie, Ziua "Trage clopotele" te îndeamnă să o faci și a doua zi, pe 1 ianuarie. Este o zi dedicată nu numai clopoțeilor și fârtaților lor cu mult mai mari, clopotele! Tragerea sau baterea clopotelor reprezintă o parte extrem de importantă a vieții culturale și religioase din întreagă lume!
În Occident, tragerea clopotelor este asociată și cu Anul Nou, fiind în acest sens o tradiție ce datează de secole, din vremea când un singur turn cu ceas era mijlocul esențial prin care locuitorii unui oraș puteau ști cu precizie ora exactă.
Deși importanța acestor turnuri cu ceas s-a diminuat odată cu anii, sunetele clopotelor și ale clopoțeilor continuă să simbolizeze alăturarea oamenilor, speranța, potențialul colectiv și noi începuturi.
Istoria clopotelor este lungă și impresionantă. Au fost utilizate încă din anii 400 d.Hr., când misionarii timpurii ai creștinismului recurgeau la ele pentru a anunța credincioșii că venise timpul să ia parte la o slujbă. În Evul Mediu, sunetele răsunătoare ale acestora avertizau comunitățile despre atacuri iminente ale unor armate, hoarde.
Clopotele au fost folosite ca instrumente muzicale mai întâi la Opera Mare din Paris, în secolul al XIX-lea, și după aceea în Opera din Dresda.
Dincolo de conotațiile lor negative de pe plaiurile românești (adică, "a trage / bate clopotele" cu semnificația de vestire a morții cuiva sau răspândirii unui secret despre cineva), clopotele își păstrează menirea principala de a da o veste bună, a ne îndemna să ne lansăm spre o cale înnoitoare destinului, fără a-i alungă însă din minte pe părinții, bunicii și străbunicii care ne-au permis să fim așa cum suntem acum!
Nu ar trebui să uităm nici de romanul "Pentru cine bat clopotele", al lui Ernest Hemingway, dar nici de filmul "De ce trag clopotele, Mitică?", interzis de Ceaușescu și ai lui, care ar fi fost pus sub obroc (dacă era numai după ei) și de comunistul Ion Iliescu și gașca lui FSN / PSD!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu