11 decembrie: Ziua Internațională a Muntelui
Pe 11 decembrie se sărbătorește an de an Ziua Internațională a Muntelui. Aproximativ 15% din populația globului locuiește în munți, o zonă geografică furnizând cam jumătate din biodiversitatea lumii, care înlesnește aprovizionarea cu apă proaspătă către jumătate din umanitate. Conservarea acestor regiuni este factor cheie pentru dezvoltarea durabilă, așa cum este gândita de ONU.
Din nefericire, munții sunt amenințați de schimbările climatice și exploatarea lor peste măsură. Pe măsură ce climatul global continuă să se încălzească, oamenii care trăiesc pe munți, unii din cei mai săraci de pe glob, sunt confruntați cu mari străduințe pentru a supraviețui. Temperaturile crescânde provoacă și dezghețarea ghețarilor de pe munți la rate nemaiîntâlnite, afectând alimentarea cu apă proaspătă pentru milioane de oameni.
Atenția sporită îndreptată către importanța munților a determinat ONU să declare, în 2002 data de 11 decembrie drept Ziua Internațională a Muntelui, celebrată pentru întâia oară în 2003.
În 2020, Ziua Internațională a Muntelui are ca temă "Biodiversitatea munților". Biodiversitatea cuprinde o varietate de ecosisteme, specii și resurse genetice. Topografia diferită a munților, din punct de vedere al altitudinii, povârnișurilor și expunerii oferă oportunități pentru creșterea unei mari diversități de plante valoroase, pentru horticultură, animale și nenumărate specii vegetale de pădure.
Managementul durabil al biodiversității munților a fost recunoscut ca o prioritate globală. Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 15 al ONU este dedicat acestui scop. Biodiversitatea în toare ecosistemele a căpătat întâietate, așa cum ONU a declarat în 2021 cu privire la Decada 2030 a Refacerii Ecosistemului.
Niciun comentariu: