28 decembrie: Ziua Jocului de Cărți

 Ziua Jocului de Cărți de pe 28 decembrie este amplasată strategic între Crăciun și Revelion, astfel încât să ne ofere nițică liniște după prima sărbătoare și să ne ajute să ne reîncărcăm bateriile pentru cea de-a doua.


Jocul de cărți a fost introdus în lume în China, devenind apoi popular în India, Persia și fiecare țară de pe glob. A ajuns în Europa către finele secolului al XIV-lea, mai întâi în metropole vestite precum Florența și Paris. Cărțile de joc de pe atunci nu se asemănau cu cele din prezent. Abia pe la mijlocul secolulului al XV-lea au început să fie cumva similare cu cele folosite astăzi. Între 1418 și 1450, creatorii lor din Augsburg, Nuremberg și Ulm au pornit să le printeze, permițând astfel să fie accesibile aproape pentru oricine. 


Designul lor a devenit tot mai elaborat, cu simboluri precum inimi, ghinde, clopoței și scuturi. În Franța s-au remarcat trifoii, lăncile și imagini ale plăcuțelor de domino. Când au pătruns în Anglia, aveau deja simboluri tradiționale ca trefla și pica.         

                                

28 decembrie: Ziua Jocului de Cărți

Producătorii de cărți de joc și-au continuat în timp opera de perfecționare a lor. Astfel, în secolul al XVIII-lea, au început să le rotunjească colțurile și să le adauge imagini tipărite indicând tipul și valoarea lor. În cele din urmă, jocul de cărți a devenit o parte integrantă a culturii populare mondiale. Într-un studiu al Universității din Columbia se estima că există circa 6.000 de tipuri istorice de cărți de joc provenind din peste 50 de țări!


Așadar, pe 28 decembrie, avem oportunitatea să revenim la o mai veche formă de distracție, și să ne petrecem puțin timp reconectându-se cu familia și amicii cu prilejul unui nevinovat joc de cărți.


27 decembrie: Ziua Internațională a Pregătirii pentru Epidemii

28 decembrie: Ziua Jocului de Cărți 28 decembrie: Ziua Jocului de Cărți Reviewed by Diana Popescu on decembrie 28, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.