5 decembrie: Ziua Mondială a Solului
Ziua Mondială a Solului este celebrată anual pe 5 decembrie în scopul de a atrage atenția asupra importanței unui sol sănătos și a promova managementul de durată al resurselor solului.
Instaurarea unei zile dedicate solului a fost recomandată de Uniunea Internațională a Științelor Solului în 2002. Cu aportul Regatului Tailandei și cu sprijinul Parteneriatului Global pentru Sol, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a sprijinit stabilirea formală a Zilei Mondiale a Solului ca o platformă de creștere a conștientizării globale din acest punct de vedere.
Conferința FAO a votat în unanimitate Ziua Mondială a Solului în iunie 2013 și a cerut adoptarea sa oficială la cea de-a șaizecișiopta Adunare Generală a ONU. În decembrie 2013, această adunare a desemnat 5 decembrie 2014 ca prima Zi Mondială a Solului oficială.
Biodiversitatea solului reflectă variabilitatea organismelor vii, inclusiv a microorganismelor invizibile cu ochiul liber.
Plantele hrănesc o lume întreagă de viețuitoare din sol, care îi dăruiesc în schimb hrană și protecție a plantelor. Comunitatea diversă a organismelor în viață menține solul sănătos și fertil.
În acest an, prin focalizarea spre provocările crescânde ale managementului solului, campania FAO "Menține solul în viață, protejează biodiversitatea solului" țintește să înalte conștientizarea importanței păstrării sănătoase a ecosistemelor și a bunăstării umane. Prin încurajarea oamenilor de pe tot globul să se angajeze proactiv în îmbunătățirea sănătății solului, campania are drept țel și lupta împotriva pierderii biodiversității solului. Dacă nu acționăm curând, fertilitatea solului va continua să fie afectată negativ la o rată alarmantă, amenințând furnizarea globală de hrană și siguranța alimentației.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu