12 ianuarie: Ziua Marțipanului
Marțipanul are sărbătoarea sa specială, pe 12 ianuarie. În fiecare an, pe acesta dată, e musai să ne reamintim de gustul lui dulce, îmbinat cu cel de miez de migdale. Mai ales că unii din cofetarii din zilele noastre au uitat, voit ori nevoit, să-l introducă în rețetele lor, nu avem voie să uităm deliciul său de neuitat.
Se pare că marțipanul își are originea în Persia, de unde a sosit pe tărâmurile europene prin intermediul turcilor. Desigur, nu este singurul lucru savuros care a ajuns și pe tărâmurile noastre când otomanii nu se mai săturau să fie înfrânți de voievozii noștri!
Folosit, de obicei, pentru suprafața exterioară a unor prăjituri, torturi, marțipanul poate fi utilizat creativ în crearea unor numeroase și variate dulciuri!
Ce-i drept, nu prea am mai dat de marțipan din copilărie, sau am uitat să-i întreb pe cofetari dacă și cum îl mai utilizează! Voi când ați gustat ultima dată din marțipan?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu