19 ianuarie: Ziua Popcorn-ului
Cu ocazia Zilei Popcorn-ului din 19 ianuarie poți organiza o seară dedicată unor filme bune de-a lungul căreia să te bucuri împreună cu familia și/sau prietenii de această gustare delicioasă.
Popcorn-ul este făcut prin încălzirea sau prăjirea unor boabe de porumb speciale, cum ar fi cele din specia Zea mays everata Sturt. Când este înfierbântată, coaja boabelor se sparge sau pocnește ("pop", în limba engleză), scoțând la iveală endospermul lor moale și pufos. Denumirea de "popcorn" provine așadar din cuvintele englezești "pop" și "corn" (porumb).
Numit la români și floricele de porumb, popcorn-ul are o istorie lungă și variată. Istoricii cred că porumbul ce poate fi transformat în floricele a fost mai întâi cultivat în jurul anilor 5.000 î.Hr. în Mexicul de astăzi. Arheologii au descoperit dovezi despre primul dispozitiv de creat popcorn (o ustensilă cu găuri și mâner) datând din anii 400 d.Hr. în Peru.
În multe culturi indigene din America, floricele de porumb erau utilizate în scopuri religioase și decorative.
În epoca modernă, popcorn-ul a devenit popular inițial în SUA la începutul anilor 1900, când era comercializat la colțurile străzilor sub denumirea de "perle". O gustare populară în cinematografele din zilele noastre, nu a fost inițial agreat în astfel de săli. Totuși, în decursul marei crize economice începute în 1929, floricelele de porumb au ajuns să fie unul din puținele lucruri pe care și le permiteau americanii, așa că, vrând-nevrând, proprietarii cinematografelor au acceptat să fie vândute și în acestea.
Consumul de popcorn a scăzut odată cu răspândirea player-elor video (VCR), pe măsură ce lumea urmărea tot mai multe filme acasă. Invenția floricelelor de porumb pregătite la cuptoarele cu microunde și a mașinilor de popcorn casnice a readus popcorn-ul la putere!
Știai că ... popcorn-ul este gustarea ("snack") oficială a statului Illinois din SUA?
Niciun comentariu: