30 ianuarie: Ziua Croasantului
Pe 30 ianuarie, cu ocazia Zilei Croasantului, este musai să te înfrupți din acest deliciu, cel puțin la micul dejun!
Acest produs de patiserie, cu o formă de semilună, pufos și untos, creat prin întinderea și rularea unui aluat dospit este de obicei consumat simplu, dar și umplut cu ciocolată, fructe, carne, legume, brânză. Unii îl folosesc pentru sandviciuri. Există tipuri de sandiviciuri din croasant ce includ salată de ouă, șuncă, ton și brânză.
Contrar unei credințe adânc înrădăcinate, croasantul nu își are originea în Franța. Istoricii cred că austriacul "kipferl" este strămoșul croasantului de astăzi.
Se spune că "kipferl", cu semnificația în germană de "semilună", a fost preparat mai întâi de unii brutari vienezi pentru a sărbători victoria asupra armatei otomane ce intenționa să cu cerească Viena. Brutarii l-ar fi zămislit asemeni unei seminulni, simbolul Imperiului Otoman, văzut de ei pe steagurile inamicilor.
Acest produs de patiserie ar fi fost popularizat în Franța sub numele de "croissant" de către Maria Antoaneta, ultima regina a Franței înainte de Revoluția Franceză.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu