4 ianuarie: Ziua Mondială Braille
Ziua Mondială Braille de pe 4 ianuarie celebrează an de an nașterea lui Louis Braille, inventatorul sistemului de citire și scriere folosit de milioane de oameni nevăzători sau având parțial probleme de vedere.
Începând cu anul 2019, Ziua Mondială Braille este marcată și de ONU, în scopul creșterii conștientizării a importanței a acestui limbaj ca un mijloc de comunicare extraordinar în accesarea tuturor oamenilor la drepturile umane de bază.
Louis Braille, inventatorul limbajului care îi poartă numele, s-a născut în Franța pe 4 ianuarie 1809. Orbit la ambii ochii în urma unui accident din copilărie, Braille nu a încetat niciodată să lupte cu dizabilitatea sa. În pofida problemelor sale, a reușit să își optimizeze educația și a primit o bursă din partea Institutului Regal Francez pentru Tinerii Orbi.
În decursul studiilor sale, inspirat de criptografia militară a lui Charles Barbier, din Armata Franceză, a pus la punct un sistem de cod tactil care le permitea celor orbi să citească și să scrie rapid și eficient. Braille și-a prezentat rezultatele muncii sale asidue pentru prima oară în 1824, când avea doar 15 ani. În 1829, și-a publicat prima carte despre concepția sa, numită "Metoda de scriere a cuvintelor, muzicii, și interpretării cântecelor prin intermediul punctelor, pentru utilizarea de către orbi, potrivită lor."
Sistemul Braille constă din reprezentarea liferelor alfabetului (și numerelor) în serii de câte 6 puncte amplasate în câte trei rânduri. Simplitatea sa pemite producerea pe scară largă a cărților într-un format care le permite nevăzătorilor să citească folosindu-și degetele vârfurilor peste aceste puncte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu