6 ianuarie: Ziua Strângerii la piept
De obicei, în preajma datei de 6 ianuarie (ziua Bobotezei), din pricina gerului, a frigului pătrunzător ce dă să crape pietrele, nu ne îndurăm să lăsăm nici măcar un câine pe afară ci, din contra, suntem tentați să-l strângem, în casă, la piept pentru a ne încălzi reciproc!
Îmbrățișarea oamenilor, a câinilor, pisicillor și a altora animăluțe de companie ne oferă beneficii uimitoare!
Astfel, favorizează eliberarea oxitocinei sau ocitocinei, un hormon care ne inspiră simțăminte de căldură și pufoșenie, și ne alină suferințele. Așadar, atunci când frigul ne provoacă dureri musculare și ale încheieturilor, strângerea în brațe ni le reduce! În plus, ocitocina ajută la ameliorarea bolilor de inimă, scăderea tensiunii sanguine, a stresului și anxietății.
Dincolo de conversații față în față, mesaje, telefoane, email-uri, comunicarea poate avea loc și prin atingerea fizică, una care ne poate însufleți cu speranță, încredere, siguranță și atașament afectiv. Aceasta se manifestă atât între oameni, cât și între oameni și animalele lor de companie.
Comunicarea prin îmbrățișare este vitală pentru fortificarea unei relații. Cu acest prilej este eliberată dopamina, care stimulează creierul să caute plăcere. Dopamina ne îmbunătățește, totodată, memoria și focalizarea.
Strângerea la piept sprijină, în același timp, o mamă să aibă o conexiune mai bună cu bebelușul ei. Întrucât prin îmbrățișare se încurajează producerea de ocitocină, aceasta relaxează mama astfel încât alăptarea la sân să se desfășoară mai ușor. Totodată, induce somnul, chiar atunci când o mămică are dificultăți în a adormi cu un nou născut în casă.
Pentru a celebra ziua de 6 ianuarie, tot ce avem de făcut este să socializăm mai intens cu prietenii sau să ne îmbrățișăm familia, să ne jucăm cu animalele noastre de companie ori să ne cuibărim în fața focului dintr-un cămin împreună cu partenerul nostru de viață!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu