9 ianuarie: Ziua Electricității Statice
Anual, pe 9 ianuarie, Ziua Electricității Statice ne îndeamnă să onorăm acest fenomen frecvent neașteptat și neplăcut, care poate chiar să ne ridice părul de pe cap!
Inițiatoare a unor superstiții asociate cu divinitatea odinioară, electricitatea statică a fost experimentată nevoit de cei mai mulți dintre noi, fie când am luat în mână clanța unei uși într-o zi rece și uscată, fie când am fost martorii magnificului spectacol al fulgerelor.
Această energie este formată când se freacă unul de celălalt două materiale inițial neutre din punct de vedere electric, de exemplu o baghetă de ebonită ori chihlimbar și o bucată de lână, în acest fel generându-se un câmp static de ioni încărcați instabil pozitiv (lâna) și negativ (bagheta). Când aceste materiale vin în contact cu unul conductor electric (um ar fi metalul), încărcarea lor electrică este eliberată. Din această pricină suntem supuși unui șoc electric când apucăm mânerul unei uși după ce am traversat o cameră în ciorapi de lână!
Aerul uscat favorizează, spre deosebire de cel umed, producerea electricității statice și, de aceea, întâlnim un astfel de fenomen mai des în zilele de iarnă.
Putem celebra Ziua Electricității Statice învățând mai multe despre ceea ce generează acest tip de energie sau punând la punct, împreună cu copiii, niște experimente care să le arate cauzele și efectele electricității statice.
Niciun comentariu: