18 februarie: Ziua Planetei Pluton

 Ziua de 18 februarie este dedicată anual descoperirii lui Pluton, un corp ceresc desemnat pe atunci drept planetă, un statut pe care, din păcate, și l-a pierdut la un moment dat.


Povestea felului în care a fost decoperit Pluton începe, de fapt, în 1840, când Urbain Le Verrier a determinat că există o planetă în afara lui Uranus, una care nu era, desigur, Pluton, ci Neptun. Aceleași metode prin care a fost localizat Neptun au dus la aflarea unei alte planete, dincolo de acesta.  


18 februarie: Ziua Planetei Pluton

Uranus se remarcă prin niște neregularități în orbita sa, acestea fiind provocate, așa cum a explicat Le Verrier, de vecinul său, Neptun. După ce oamenii de știință au fost capabili să-l observe pe Neptun, și-au dat seama că și o altă planetă disturbă orbita lui Uranus.


Astfel s-a ajuns la căutarea unei așa-zise "planete X" (Pluton), condusă de Percival Lowell. Acesta nu reușit să o depisteze, iar cel care făcut-o a fost, în cele di n urmă, în 1930, Clyde Tombaugh.


Considerată, de atunci, timp de 76 de ani, a nouă planetă a sistemului nostru solar, în 1992, clasificarea sa ca planetă a fost pusă la îndoială, după ce multe alte corpuri cerești, asemeni lui Pluton, cu dimensiuni apropiate de el, au fost localizate în Centura Kuiper. Pe 24 august 2006, statutul lui Pluton ca planetă a fost coborât de Uniunea Internațională Astronomică la cel de planetă pitică (dwarf). Din acest motiv, ziua de 24 august este numită "Ziua retrogradării lui Pluton".


Cu un diametru de circa 2.250 de kilometri, este interesant că are cinci luni: Charon, Kerberos, Hydra, Styx, și Nyx, Charon fiind apreciată drept cea mai mare lună din sistemul nostru solar. 


17 februarie: Ziua Mondială a Spiritului Uman

18 februarie: Ziua Planetei Pluton 18 februarie: Ziua Planetei Pluton Reviewed by Diana Popescu on februarie 17, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.