2 februarie: Ziua Marmotei
Anual, pe 2 februarie, are loc Ziua Marmotei, o zi celebrată îndeosebi în SUA și Canada, în care nostimul animăluț prezice cât de mult va mai continua iarna. De fapt, este numit marmota comună sau cea americană (Marmota monax), și e un rozător de tipul veveriței.
Evenimentul își are originea în Germania și țările nordice europene, unde cu prilejul Întâmpinării Domnului (Candlemas) din 2 februarie, predicțiile despre vreme erau făcute de obicei de un bursuc, iar în unele regiuni, de un urs sau o vulpe. Se spunea că dacă bursucul făcea băi de soare în decursul săptămânii Candlemas, se va întoarce pentru patru săptămâni în vizuina sa.
Această tradiție a ajuns în America de Nord prin intermediul olandezilor, ori germanilor, nordicilor emigranți stabiliți în Pennsylvania, care credeau că dacă un bursuc își făcea apariția într-o zi însorită de 2 februarie, lăsând prin urmare o umbră asupra pământului, el vestea că iarna va mai dura șase, și nu patru săptămâni.
Prima sărbătorire a Zilei Marmotei a fost inițiată, pare-se, de ziarul Punxsutawney Spirit din localitatea Punxsutawney din Pennsylvania. Oricum, abia în următorul an a fost comemorată "oficial" aici, când un grup de localnici a făcut o excursie pentru a întâlni și "consulta" o marmotă despre vreme.
În zilele noastre, cea mai mare celebrare a Zilei Marmotei continuă să fie în Punxsutawney, unde se adună an de an cu această ocazie peste 40.000 de oameni (aproape de opt ori mai numeroși decât populația orașului).
Marmota de aici, având numele consacrat de Phil, pretinsă a fi multicentenara, face onorurile despre previziunile ținând de vreme încă din 1987!
În Canada franceză, unde 2 februarie este cunoscută sub denumirea de "Jour de la Marmotte", "Fred, la Marmotte din Val-d'Espoir", marmota face anual pronosticuri despre vremea de iarnă în provincia Quebec din 2009.
Niciun comentariu: