27 februarie: Ziua Internațională a Urșilor Polari

 Ziua Internațională a Urșilor Polari este celebrată anual pe 27 februarie, într-o perioadă când ursoaicele polare și puii lor se cuibăresc împreună în barloagele lor din zăpadă de pe tot cuprinsul Arcticii. 


Aceste animale maiestuose sunt, în prezent, în pericol să-și piardă habitatele, sursele de hrană, din cauza topirii accelerate a gheții din Arctica. Ziua Urșilor Polari are țelul de a crește conștientizarea despre astfel de amenințări la care sunt supuse aceste creaturi și a încuraja o schimbare climatică în bine urgentă, de mare amploare!


 Urșii polari sunt prădători predominanți în Arctica, adaptați perfect la terenul înghețat de aici. Se crede că provin urșii bruni, în urmă cu un milion de ani, și că s-au mutat spre nord, evoluând treptat în a se acomoda la condițiile polare.     

                                 

27 februarie: Ziua Internațională a Urșilor Polari

Cu blană lor foarte deasă și o grăsime consistentă a corpului, asigurându-le o protecție termică extraordinară, și cu urechile și cozile lor mici minimalizându-le pierderile de căldură, ei sunt mai degrabă supuși riscului de a se supraîncălzi, decât celui de a îngheța!


În plus, cu labele lor "căptușite", care-i ajută să fie atât înotători puternici, cât și exploratori eficienți ai Arcticii, au abilitatea de a-și distribui echilibrat greutatea pe gheața subțire și a se deplasa pe suprafețe alunecoase, atuuri de care astfel de mamifere profită de multă vreme în lanțul trofic din zona lor.


Urșii polari sunt răspândiți de-a lungul și de-a latul Oceanului Arctic, din Alaska, în vest, până în Rusia, în est, două treimi dintre ei aflându-se în Canada.


Mănâncă îndeosebi foci, pe care le prind în vreme ce se odihnesc pe gheață sau, mai ales, printr-o metodă numită "vânătoarea liniștită", în care așteaptă răbdători pe lângă găurile de respirație din zăpadă ale focilor, înhățându-le de îndată ce-și fac apariția!


Inuiții și alte popoare arctice au o relație strânsă cu aceste ființe magnifice, arătându-le respect atât lor, cât și în tehnicile lor de vânătoare. Legendele și poveștile acestora îl înfățișează pe "nanuq" (termenul inuit pentru ursul polar) ca o făptură înțeleaptă și spirituală, având o afinitate specială pentru ființele umane. După ce vânează un astfel de urs, utilizează aproape toate părțile acestuia pentru hrană, îmbrăcăminte, combustibil și leacuri, nelăsând aproape nimic să se risipească!


Organizată de "Polar Bears International", Ziua Urșilor Polari atrage atenția asupra unor activități umane dăunătoare pentru astfel de animale, precum exploatarea excesivă de petrol și gaze naturale, transporturile navale, mineritul și turismul, care le afectează acestora habitatul și abilitatea de a supraviețui, în particular prin acapararea terenurilor în care ursoaicele își construiesc bârloagele și își cresc puii. 


Din cauza unor astfel de practici, urșii polari au fost clasificați ca "vulnerabili" de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, ceea ce înseamnă că această frumoasă specie poate să scadă mai mult de o treime în decursul a trei generații și este expusă pericolului potențial de a dispare dacă temperaturile din regiunile lor continuă să crească!


26 februarie: Ziua Citește un Basm

27 februarie: Ziua Internațională a Urșilor Polari 27 februarie: Ziua Internațională a Urșilor Polari Reviewed by Diana Popescu on februarie 26, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.