28 februarie: Ziua Zânei Măseluță
În ziua de 28 februarie este celebrată anual Zâna Măseluță, un personaj prezent în numeroase culturi din toată lumea. Se pare că, deși originea sa nu este cunoscută încă, a fost alături de oameni, mai ales de copii, chiar din Evul Mediu.
Copii din Europa, Rusia, unele părți ale Asiei (în special China), America de Nord și alte locuri, au anumite tradiții asociate cu ideea de Zână Măseluță. De obicei, se spune că atunci unui copil îi cade un dinte și-l pune, noaptea, sub perna sa, Zâna Măseluță se strecoară apoi în camera sa sub adăpostul întunericului și, pe furiș, ia dintele, lăsând în schimb, o monedă ori ceva dulce.
În unele cazuri, acest rol îl avea un mic animal, precum un șoricel, un iepure, o pisică sau un câine.
Gândul că pot fi vizitați de o astfel de făptură magică i-a făcut mereu pe copii să se simtă norocoși. Desigur, este posibil ca Zână Măseluță să fi fost concepută de părinți ca un mijloc de a-și liniști copiii care treceau prin experiența ciudată, derutantă, de a-și pierde câte un dinte.
Întrucât fiecare copil are tipic 20 de dinți de lapte, care îi cad pentru a face loc celor permanenți, Zâna Măseluță are o grămadă de treaba. Pe de altă parte, având în vedere numărul de prichindei de pe pământ, ar trebui să adune aproximativ 300.000 de dințișori în fiecare noapte!
Potrivit unui studiu din SUA, unii copii primesc cam un dolar pentru fiecare dinte pierdut, în timp ce alții se trezesc dimineața cu până la 5 dolari pentru unul. Acest lucru ne poate face să ne întrebăm dacă nu cumva Zâna Măseluță este unul dintre cei mai generoși filantropi de pe glob!
Niciun comentariu: