Trenul bebelușilor: O legendă urbană
"Trenul bebelușilor" este o legendă urbană întâlnită mai ales în SUA, Marea Britanie și Australia. A apărut pentru prima oară în formă scrisă, în 1939, în romanul "Kitty Foyle" al lui Cristopher Morley. Potrivit legendei, un anumit orășel se remarca printr-o natalitate neobișnuit de mare, această fiind provocată, pare-se, de un tren care trecea prin acesta dis-de-dimineață și slobozea un fluier de semnal asurzitor, ce-i trezea pe localnici. Întrucât era prea târziu pentru a se întoarce la somn și prea devreme pentru a se da jos din pat, cuplurile făceau dragoste, rezultând astfel o mulțime de copii.
Într-o versiune a acestei legende urbane, consemnate de scriitorul și folcloristul australian Bill Scott, ar fi fost vorba despre un orășel de pe coastă, din nordul metropoley Sidney, unde numărul de bebeluși era de trei ori mai mare decât media din toată Australia. Acest lucru era atât de ciudat încât guvernul ar fi trimis pe cineva în oraș pentru a investiga ce se întâmpla acolo!
Când oficialul a intrat în localitate, a zărit copii oriunde își întorcea privirea. Școala locală avea improvizate numeroase clase suplimentare, iar la spitalul de aici se construise o aripă specială, de mari dimensiuni, pentru maternitate!
Omul a fost buimăcit, derutat pentru o vreme. Cetățenii din localitate nu păreau să fie diferiți de cei din alte orășele, așa că nu putea să înțeleagă de ce aveau de trei ori mai mulți bebeluși. După câteva nopți, funcționarul a avut o revelație!
Orășelul era traversat de o cale ferată principală. Locomotiva unui tren ce livra poșta în regiune scotea sunete, țignale răsunătoare când se oprea în gară, deșteptându-i din somn pe locuitori în zori, ceea ce-i determina frecvent să se apuce să facă copii!
În alte variante ale legendei, engleze ori americane, populația orășelului nu era trezită de fluierul unei locomotive, ci de un zgomotos corn de ceață de pe coastă.
Povestea este asociată cu zvonurile despre o natalitate foarte ridicată la nouă luni după o pană majoră de curent din 1965 (care a afectat, peste 13 ore, 30 de milioane de oameni din SUA și Canada), după atacurile teroriste asupra Americii din 11 septembrie 2001 și după alte dezastre, naturale. Se bazează pe premiza că atunci când viața obișnuită este tulburată, întreruptă brusc, de niște evenimente ieșite din comun, adulții se simt îmboldiți să facă dragoste fără a mai ține cont protecție sau planificare familială.
Niciun comentariu: