15 martie: Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor
Ziua Mondială sau Internațională a Drepturilor Consumatorilor din 15 martie a fost fondată cu scopul de a se lupta pentru un viitor drept, sigur și sustenabil al consumatorilor de pe piața globală dominată de corporații internaționale. Potrivit președintelui SUA John F. Kennedy, astfel de corporații concep definiția drepturilor consumatorilor ca propria lor definiție!
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost întemeiată în 1983, pentru mobilizarea cetățenilor. Grupurile de cetățeni au contribuit în mare măsură la inițierea de schimbări în bine pe piața de desfacere. Ele au militat pentru produse mai sigure din punct de vedere al sănătății și protecția față de practici și produse dăunătoare.
De-a lungul timpului, mișcarea consumatorilor a clădit cele opt drepturi de bază ale consumatorilor, așa cum le cunoaștem în prezent. Printre aceste drepturi sunt cel la siguranță, cel de satisfacere a nevoilor de bază, cel de despăgubire și cel de a se avea acces la informații.
Internaționala Consumatorilor are peste 200 de membri și este extinsă în peste 100 de țări. Aceasta a preluat misiunea de a fi o portavoce și un luptător pentru consumatori în forumurile creatoare de politici și pe piață globală. Internaționala Consumatorilor își desfășoară activitatea în afara oricăror partide politice și își menține independența astfel încât să asigure tratarea potrivită, corespunzătoare, a consumatorilor.
În fiecare an, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor adoptă o temă principala. Unele teme, din trecut, au inclus rezistența la antibiotice și diete mai sănătoase. Tema din 2021 este "Gestionarea poluării cu plastic".
Pentru a celebra acest eveniment în comunitatea noastră, putem să ne orientăm spre evenimente ce încearcă să crească conștientizarea despre drepturile consumatorilor sau zone ale politicii publice ce necesită să fie schimbate. Poți afla mai multe despre astfel de evenimente accesând site-ul https://www.consumersinternational.org/
Niciun comentariu: