2 martie: Ziua Lucrurilor Vechi
Anual, pe 2 martie, Ziua Lucrurilor Vechi ne încurajează să apreciem frumusețea acestora sau să conștientizăm ce turnuri ale existenței ne irită sau ne sastisesc de prea/ mai multă vreme și să luăm măsuri ferme pentru a ne debarasa de ele.
Deși, adeseori, suntem îmboldiți să ne înlocuim lucrurile vechi cu altele, noi, mai strălucitoare, "updated", în pas cu moda, nu toate acestea sunt inutile. Vinurile, de exemplu, sunt cu atât mai valoroase și mai gustoase cu cât îmbătrânesc mai mult.
Numeroase obiecte vechi, cum ar fi hărțile, cărțile, timbrele, monedele, bancnotele, bijuteriile, mobila, îmbrăcămintea își măresc valoarea în decursul timpului întrucât ilustrează măiestria spiritului uman și sunt mărturii de altădată ale artei sau unor tehnologii care nu mai există în prezent.
Lucrurile vechi, de valoare, se clasifică în două grupe, în funcție de când au apărut pe pământ. Sunt definite că antichități cele mai vechi de 100 de ani, și drept "vintage" cele perpetuate de cel puțin cu 30 de ani în urmă.
Mult mai prețioase decât obiectele din alte vremuri sunt înțelepciunea și cunoașterea veche, pe care o putem obține de la oamenii vârstnici. Putem învăța, astfel, de la rude mai bătrâne despre istoria familiei noastre, arborele nostru genealogic, originea noastră.
Putem marca ziua de 2 martie sortând ceea ce s-a strâns, poate claie peste grămadă, în pod, într-o pivniță sau într-o debara, și aruncând ceea ce nu mai este deloc folositor.
De asemeni, pornind de la câteva piese mai vechi, putem începe să ne dedicăm începerii unei colecții.
Putem fi inspirați să ne vizităm bunicii sau niște rude în vârstă ispitându-i să ne spună povești despre copilăria noastră, ori a înaintașilor noștri.
Totodată, ne putem lua un răgaz pentru a ne contempla viața și a-i adaugă noi hobby-uri și activități în stare să ne îndepărteze de o rutină cenușie, sordidă!
Niciun comentariu: