22 martie: Ziua Mondială a Apei
Ziua Mondială a Apei, marcată pe 22 martie în fiecare an, se focalizează pe importanță apei proaspete. Această zi celebrează apa și crește conștientizarea despre cei 2, 2 miliarde de oameni de pe planetă lipsiți de acces la o apă curată, sigură din punct de vedere al sănătății. Unul dintre scopurile esențiale ale Zilei Mondiale a Apei este să sprijine îndeplinirea Obiectivului 6 de Dezvoltare Sustenabilă al ONU: apă și sanitație pentru toți până în 2030.
În prezent, apa stă sub semnul unei amenințări extreme din cauza creșterii populației, cerințelor crescânde ale agriculturii și industriei, și înrăutățirii impacturilor schimbării climatice.
Întemeierea Zilei Mondiale a Apei a fost propusă formal în Agenda 21 din 1992 a Conferinței Națiunilor Unite despre Mediul Înconjurător și Dezvoltare de la Rio de Janeiro. În decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția A/RES/47/193 prin care 22 martie a fost declarată Ziua Mondială a Apei.
Tema din 2021 a acestei zile este "Prețuirea Apei", o temă ce pune accentul pe ceea ce înseamnă apa pentru oameni, adevărată ei valoare și modul în care putem proteja mai bine această resursă vitală.
Valoarea apei înseamnă mai mult decât prețul său financiar. Ea are o valoare enormă și complexă pentru gospodării, cultură, sănătate, economie și integritatea mediului înconjurător. Dacă neglijăm acesta valoare, riscăm să nu gestionăm cum trebuie această resursă finită, de neînlocuit.
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în toată lumea printr-o varietate de evenimente, cum ar fi cele artistice, teatrale, muzicale și de promovare a mediului natural. Această zi include, de asemeni, campanii de strângere de fonduri pentru proiecte ținând de apă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu