25 martie: Ziua Internațională de Amintire a Victimelor Sclaviei și a Comerțului Transatlantic de Sclavi
Ziua Internațională de Amintire a Victimelor Sclaviei și a Comerțului Transatlantic de Sclavi, ce are loc anual pe 25 martie, onorează viețile celor care au murit din pricina sclaviei sau au trăit ororile comercializării de sclavi. Este, de asemeni, o ocazie de a crește conștientizarea despre pericolele rasismului și prejudecăților.
În această zi sunt organizate diferite evenimente, ce includ servicii religioase memoriale și priveghiuri pentru cei pieriți în sclavie, ca rezultat al comerțului de sclavi, sau campanii de eliminare a sclaviei. În plus, este interpretată muzică inspirată din tradițiile afro-americane și se desfășoară spectacole de artă și poezie despre perioada când comerțul de sclavi era oficial.
Ziua de 25 martie este și un prilej de a educa publicul, în special tinerii, despre efectele nocive ale rasismului, sclaviei și comerțului transatlantic de sclavi. Sunt programate, totodată, evenimente educaționale pe acest subiect în școli, colegii și universități.
Circa 17 milioane de oameni au fost transportați împotriva voinței lor din Africa în America de Nord, America Centrală și America de Sud, din secolul al XVI-lea și până în secolul al XIX-lea. O mare parte dintre ei au murit în astfel de călătorii forțate, în condiții inumane. Această deportare în masă și sclavia rezultată sunt văzute drept una din cele mai grave violări ale drepturilor umane din toate timpurile. Unii experți cred că efectele sale sunt încă resimțite , inclusiv în economiile Africii.
Sclavia a fost oficial abolită în SUA pe 9 februarie 1865. Cu toate astea, segregarea rasială a continuat în cea mai mare parte a secolului următor, iar rasismul rămâne o problemă importantă și în zilele noastre.
Pe 7 decembrie 2007, Adunarea Generală a ONU a desemnat 25 martie că Ziua Internațională de Amintire a Victimelor Sclaviei și a Comerțului Transatlantic de Sclavi, o zi celebrată pentru prima oară în 2008.
Niciun comentariu: