11 aprilie: Ziua Maternității Sigure
Celebrată întâia oară în 2003, Ziua Maternității Sigure este marcată anual pe 10 aprilie, în scopul conștientizării îngrijirii medicale adecvate a femeilor și asigurării facilităților maternale pentru femeile însărcinate și cele care-și alăptează copiii.
De asemeni, această zi are obiectivul de a atrage atenția asupra necesității împiedicării căsătoriilor copiilor, care pot fi o cauză indirectă a morților maternale.
Acest eveniment este o inițiativa a Asociației Panglicii Albe din India, având menirea de a furniza femeilor diverse programe de îngrijire a sănătății în decursul sarcinii, nașterii copiilor și servicii postnatale pentru acestea.
Data de 11 aprilie a fost aleasă deoarece corespunde zilei de naștere a lui Kasturba Ghandi, soția "tatălui" națiunii indiene, Mohan Das Karam Chand Ghandi.
În contextul Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU, țările membre și-au unit eforturile pentru scăderea mortalității maternale până în 2030. Obiectivul de Dezvoltare Sustenabilă 3 include o țintă ambițioasă: "reducerea ratei mortalității materne la mai puțin de 70 din 100.000, fără ca vreo țară să aibă această rată mai mult de două ori față de media globală."
Cele mai multe morți maternale pot fi evitate mai ales dacă se facilitează accesul femeilor la soluții de sprijin a sănătății pentru prevenirea sau gestionarea complicațiilor din timpul sarcinii și de la naștere.
Sănătatea maternă și cea a nou născuților sunt strâns asociate. De aceea, este important ca toate nașterile să fie coordonate și supravegheate de profesioniști în sănătate, gata să furnizeze tratamente la timpul potrivit. Acest lucru poate face diferența dintre viață și moarte atât pentru mame, cât și pentru copii.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 830 de femei mor zilnic din cauze care pot fi prevenite legate de sarcină și naștere.
Niciun comentariu: