15 aprilie: Ziua Universală a Culturii
Ziua Universală a Culturii, cunoscută și că Ziua Mondială a Culturii, este marcată anual pe 15 aprilie în multe țări din lume pentru promovarea protecției culturii și a Pactului Roerich.
Această zi a fost propusă de autorul Pactului Roerich, artistul, scriitorul, filosoful și teosoful rus Nicholas Roerich (Nikolai Konstantinovici Rerih), care a a vorbit despre o Zi Universală a Culturii în mai multe articole și scrisori, între anii 1931-1935.
În ale sale "Întâmpinări ale Conferinței de la Bruges din 1931", Roerich a definit Ziua Universală a Culturii ca una care va fi "consacrată aprecierii depline a comorilor naționale și universale ale culturii." Potrivit acestuia, celebrarea avea să aibă loc în școli și instituțîi educaționale.
În 1933, în a sa "Rugăciune pentru Pace și Cultură", Roerich a introdus în lista sa a comorilor și bisericile, și a specificat că în această zi "lumii îi vor fi reamintite adevăratele tezaure ale umanității, eroicul entuziasm creator, și îmbunătățirea vieții ființelor umane."
Pe 15 aprilie 1935, când Pactul Roerich a fost semnat la Washington, Roerich a remarcat această dată ca "o zi memorabilă și semnificativă", una care a condus mai apoi la stabilirea Zilei Universale a Culturii pe 15 aprilie.
Pactul Roerich a fost în lume primul "Tratat despre protecția instituțiilor artistice și științifice, și a monumentelor istorice."
Pe baza acestui pact și a ideilor sale s-au semnat "Convenția pentru protecția valorilor culturale în eventualitatea unor conflicte armate" de la Haga în 1954, "Convenția privind protecția moștenirii mondiale culturale și naturale" (1972), "Convenția de promovare a diversității expresiilor culturale" (1972) și "Convenția de păstrare în siguranță a moștenirii culturale intangibile."
Mișcarea internațională pentru afirmarea zilei de 15 aprilie ca Ziua Universală a Culturii a fost înființată în 2008 de ONG-uri din Cuba, Italia, Lituania, Letonia, Rusia și Spania. În prezent sunt raliate la această mișcare zeci de organizații din numeroase alte țări.
Grija pentru cultură este deosebit de importantă în zilele noastre, când planeta și societatea trec spre o nouă economie globală, crize ecologice, cataclisme și conflicte militare.
Filosoful Nikolai Berdiaev scria, "În viața socială, prioritatea spirituală aparține culturii. Țelurile societății nu se realizează nici în economie, nici în politică, ci în cultură."
Nu întâmplător, 15 aprilie este, de asemeni, ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci!
Niciun comentariu: