2 aprilie: Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului
Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului din 2 aprilie are, anual, țelul de a crește înțelegerea despre oamenii, în special copii, cu autism.
Cu ocazia acestei zile sunt organizate numeroase evenimente ce includ discuții cu experți în autism, politicieni și reprezentanți ai asociațiilor neguvernamentale, evenimente de informare a părinților copiilor suferinzi de autism, conferințe și ateliere de lucru pentru profesioniștii ce lucrează cu oamenii marcați de autism, ateliere de lucru artistice pentru persoanele cu această boală, emisiuni radio și de televiziune, articole în presă, despre autiști și viețile lor, lansarea unor materiale educaționale pentru părinți și profesori, expoziții cu lucrări de artă ale artiștilor cu autism, consultații gratis oferite familiilor care se confruntă cu autismul, cu pediatri, psihologi și lucrători sociali.
Autismul este o dizabilitate ce afectează funcțiunile creierului unei persoane de-a lungul întregii sale vieți. Primele semne ale acestuia apar, de obicei, înainte ca un copil să împlinească vârsta de trei ani.
Oamenii marcați de autism au dificultăți în interacțiunea, integrarea socială, au probleme în comunicarea verbală și non-verbală, au un comportament restrictiv și repetitiv, o serie limitată de interese și activități.
Autismul își pune amprenta asupra băieților și fetelor din toate rasele, toate regiunile geografice, și are un impact important asupra copiilor, familiilor lor, comunităților și societăților.
Îmbolnăvirile cu autism sunt în creștere, în prezent, în multe țări ale lumii. Îngrijirea copiilor și tinerilor având această afecțiune pune la încercare sistemele și programele de îngrijire ale sănătății și învățământ.
Pe 1 noiembrie 2007, ONU a făcut apel la desemnarea acestei zile a anului că Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Pe 18 decembrie 2007, Adunarea Generală a ONU a instaurat 2 aprilie drept Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, ce a fost celebrată pentru prima oară în 2008.
Niciun comentariu: