22 aprilie: Ziua Pământului
Ziua Pământului, marcată an de an pe 22 aprilie, dedicată sprijinirii protecției mediului înconjurător, a fost celebrată pentru prima oară pe 22 aprilie 1970 și, cuprinde, în prezent, o gamă largă de evenimente coordonate de EARTHDAY.ORG, la care iau parte peste un miliard de oameni din mai mult de 193 de țări!
În 1969, la Conferința UNESCO din San Francisco, activistul pentru pace John McConnell a propus înființarea unei zile de "onorare a pământului și conceptului de pace", care să fie marcată pentru întâia oară pe 21 martie 1970, prima zi de primăvară în emisfera nordică.Această zi de regăsire a echilibrului naturii a fost mai târziu susținută într-o proclamație scrisă de McConnell și semnată de secretarul general al ONU, U Thant.
În 1990, Denis Hayes a extins Ziua Pământului pe plan internațional, fiind organizate în acest an, evenimente în 141 de națiuni.
Cu prilejul Zilei Pământului din 2016 a apărut un punct de cotitură, înțelegerea de la Paris în această privință fiind semnată de SUA, China, și alte 120 de țări. Această înțelegere a reprezentat o cerință cheie pentru intrarea în vigoare a istoricului proiect despre un tratat de protecție a climei, adoptat prin consens de 195 de națiuni prezente în 2015, la Conferința despre Schimbarea Climatică de la Paris.;
Cu ocazia Zilei Pământului din 2020, mai mult de 100 de milioane din întreaga lume au participat la cea de-a cincizecea aniversare a acestei zile, în cea mai largă mobilizare online din istorie.
Tema Zilei Pământului din 2021 este "Refacerea Pământului Nostru", și cuprinde cinci programe principale: Proiectul Boltei Cerești, Hrana și Mediul Înconjurător, Educația despre Climat, Provocarea Pământului Global și Marea Curățenie Globală.
21 aprilie: Ziua Mondială a Creativității și Inovației
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu