23 aprilie: Ziua Mondială a Cărții
Ziua Mondială a Cărții, cunoscută și ca Ziua Mondială a Cărții și Drepturilor de Autor sau Ziua Internațională a Cărții, este, începând cu 1955, un eveniment anual ce are loc pe 23 aprilie și este organizat de UNESCO în scopul promovării cititului, publicării și copyright-ului.
Ideea creării acestei zile a aparținut scriitorului spaniol Vicente Clavel Andres, ca o cale de onorare a lui Miguel de Cervantes mai întâi pe 7 octombrie, data să de naștere și, apoi, pe 23 aprilie, data decesului autorului lui "Don Quijote de La Mancha."
În 1955, UNESCO a decis ca Ziua Mondială a Cărții să fie celebrată pe 23 aprilie, ziua morții lui Miguel de Cervantes, Willliam Shakeaspeare și Garciloso de la Vega, și cea a nașterii sau morții altor scriitori proeminenți precum Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov și Jospeh Pla.
Ziua Mondială Cărții și Drepturilor de Autor este marcată de milioane de oameni din peste 100 de țări, în sute de organizații de voluntariat, școli, instituții publice, grupuri profesionale și de afaceri.
De-a lungul anilor, această zi a câștigat de partea sa un număr considerabil persoane, de pe fiecare continent și toate culturile, către cauza cărților și copyright-ului.
Ea a facilitat descoperirea unei multitudini de aspecte din lumea publicațiilor, cărților ca vectori ai valorii, cunoașterii și unei moșteniri umane intangibile; cărțile ca ferestre spre diversitatea culturilor și instrumente de dialog; cărțile ca surse de bogăție materială și lucrări cu drepturi de autor pentru scriitori.
În fiecare an, UNESCO și alte organizații internaționale reprezentând cele trei sectoare majore ale industriei cărții - publiciști, vânzători de carte și biblioteci - selectează Capitala Mondială a Cărții pentru o perioadă de un an odată cu 23 aprilie.
Directorul general al UNESCO, Audray Azoulay, a numit Tbilisi (Georgia) Capitala Mondială a Cărții pentru anul 2021.
Centrat pe sloganul "Ok. Așadar care-i următoarea ta carte?", programul din această capitală se focalizează pe folosirea tehnologiilor moderne ca instrumente puternice pentru promovarea cititului printre oameni.
Niciun comentariu: