25 aprilie: Ziua Mondială a Pinguinului
Marcată pe toate meridianele pământului, Ziua Mondială a Pinguinului din 25 aprilie onorează una din cele mai deosebite păsări de planeta noastră. În anul 2021, această zi coincide cu cea de Florii, când tot românul devine un fel de pinguin, care nu se cufundă însă în ape asemeni lui pentru a prinde în cioc peștii, ci preferă să-i captureze stând la cozi interminabile în fața pescăriilor și a altor magazine!
Există 17 specii de pinguini, și toate își au habitatul natural în emisfera sudică, îndeosebi în Antarctica.
Știai că pinguinul imperial este cel mai mare din toate speciile de pinguini și cea mai mare din toate păsările din lume? În 2017, se estima că ar există circa 595.000 de pinguini imperiali în preajma ghețurilor Antarcticii! Ei sunt și cei mai înalți, ajungând să aibă până la 1,2 metri. Cei mai mici pinguini, Micii Albaștri, abia dacă ating o înălțime de 0,4 metri.
Ziua Mondială a Pinguinului a debutat în 1972, când Gerry Wallace a menționat acest eveniment în calendarul soției sale, Areta, în Alamogordo, California. Cei doi au promovat apoi sărbătoarea la Centrul de Arme Naval din Ridgecrest, California.
Nu întâmplător, 25 aprilie este și data în care pinguinii Adelie își încep migrarea spre nord către Antarctica.
Majoritatea pinguinilor sunt monogami și se remarcă prin strigăte distincte, care le permit să-și localizeze perechea în grupuri mari. În urma împerecherii, femelele fac câte două ouă, cu excepția celor Imperiale sau Regale, care depun doar un singur ou.
Alarmant este că dintre cele 17 de specii de pinguini, 11 au fost listate ca fiind vulnerabile și în pericol să dispară!
Putem celebra evenimentul de pe 25 aprilie antrenându-se și în "dansul pinguinului", dar nu și în acest an, stând sub semnul pandemiei!
Niciun comentariu: