27 aprilie: Ziua Codului Morse
An de an, pe 27 aprilie, Ziua Codului Morse celebrează această puternică, concisă și influentă cale de transmitere a a informației și modul cum a schimbat aceasta lumea.
Codul Morse este o metodă de telecomunicație care utilizează codificarea literelor unui text, implicând secvențe ale unor două durate diferite de semnal, numite linii și puncte. De exemplu, litera A este reprezentată printr-un punct urmat de o linie, litera B, de o linie urmată de trei puncte, litera C, de linie-punct-linie-punct, și așa mai departe.
Numele acestui cod a fost preluat după cel al inventatorului telegrafului, Samuel Morse.
În 1836, Samuel F. B. Morse, împreună cu alți doi americani, au pus la punct un dispozitiv electromagnetic de telegrafie, brevetat în 1840, iar în 1838 au inventat alfabetul Morse, care au schimbat major și au dominat modalitățile de comunicare a informațiilor, până când, câțiva ani mai târziu, radioul s-a dezvoltat deplin.
Chiar și după aceea, radioul a fost folosit pentru a transmite mesaje în codul Morse pe distanțe lungi, având în vedere că semnalele mai slabe puteau fi mai bine deslușite grație acestui cod!
Alfabetul Morse a ajus să fie întrebuințat, odată cu timpul, în aviație, radioamatorism și chiar pentru transmiterea unor mesaje prin lumini întrerupte.
Poate că una din cele mai neașteptate folosiri ale acestui limbaj a fost cea de a ajuta persoanele cu dizabilități să comunice prin simple bătăi ușoare cu vârful degetelor sau cu palmele, ori prin dispozitive speciale de transmitere a dorințelor, nevoilor lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu