Cântecul Nibelungilor - O epopee germană despre dragoste, moarte și răzbunare (Partea a II-a)
Asemeni multor poeme epice, saga Cântecului Nibelungilor este inspirată atât de mituri, legende, cât și de istorie, fapte reale...
Cea de-a două parte a Cântecului Nibelungilor include noi personaje, cel mai semnificativ fiind Atilla, regele hunilor, cunoscut în text ca Etzel al Ungariei. Întrucât soția lui decedase recent, acesta se hotărăște să ceară mâna frumoasei văduve Kriemhild, iar ea acceptă să se mărite cu Etzel, conștientă că regele avea puterea de a-i înlesni răzbunarea primului său soț.
Trec șapte ani până când Kriemhild este capabilă să acționeze conform dorinței ei arzătoare, după ce îi naște regelui ungur un băiat, moștenitor al tronului său. Kriemhild îi invită pe frații ei și pe Hagen la noua să casă și, deși Hagen este îngrijorat, aceștia se hotărăsc să vină la ea.
După ce aflase că Hagen îi scufundase comoara, Kriemhild are oportunitatea perfectă de a-și iniția răzbunarea. Când îl vede pe Hagen purtând în public sabia lui Siegfried, regina ajunge să fie iritată la culme!
Ea îl prezintă pe Ortlieb, fiul său, crescut pentru a-i înfăptui răzbunarea, știind că Hagen se va teme de tânăr ca viitor rege inamic.
În pofida istețimii lui, Hagen este ușor de instigat. Se desfășoară o bătălie în care acesta îl ucide pe Ortlieb! Moartea prințului îi determină pe unguri să îi atace pe Nibelungi (?), pe care îi înfrâng grație superiorității lor numerice. Gunther și Hagen sunt capturați de ostașii lui Kriemhild, iar aceasta poruncește omorârea lui Gunther și îl ucide ea însăși pe Hagen cu sabia lui Siegfried, Balmung. Kriemhild este apoi, pe neașteptate, omorâtă și ea de unul din soldații lui Etzel, un om pe nume Hilderbrand, oripilat de acțiunile celei de-a doua sale regine!
Numeroase elemente din "Cântecul Nibelungilor" sugerează o mult mai însemnată intrigă reală în spatele acestui poem epic. În primul rând, poemul are numeroase aspecte contradictorii, o consecință nefericită a vechimii evenimentelor descrise și repovestirii lor de-a lungul timpului.
Un element contradictoriu este că termenul de "Nibelungi", inițial utilizat pentru a-i numi pe dușmanii lui Siegfried, este folosit mai apoi pentru a-i descrie pe burgundieni, adică pe Gunther și Brunhield, și pe ceilalți invitați la casa regală a lui Kriemhild.
Un al doilea aspect intrigant este că unele detalii istorice ale poemului ridică semne de întrebare dacă a fost sau nu inspirat de realitate. Înfrângerea burgundienilor de către huni în anul 436 are, oricum, asemănări cu cea din text. Totodată, regina meronvigiană pe nume Bunhilda pare să fie incredibil de similară cu regina islandeză din poem. Brunhilda a fost, de fapt, sora celei de-a doua regine a Meronvigienilor, ucisă de amanta regelui, Fredegund. O vrajbă dintre Brunhilda și Fredegund se aseamănă cu cea dintre Brunhild și Kriemhild. Totodată, Brunhilda și-a convins soțul, Siegbert, să se războiască cu soțul lui Fredegund, Chilperic, pentru a-și răzbuna sora, așa cum Brunhild s-a răzbunat pe Hagen pentru uciderea lui Siegfried.
În fine, în Cântecul Nibelungilor apar multe personaje care sunt preluate din textele medievale norvegiene. Brunhild, Siegfried, Kriemhild și Gunther sunt, în mod evident, variații ale personajelor din Prose Edda și Volsunga Saga, două povești despre Sigurd, nimicitorul de dragoni și dragostea sa pentru valkiria Brunhild. În aceste versiuni, Kriemhild este cunoscută ca Gudrun și are un rol mai mic la debut. De fapt, mama ei, Grimhild, îl face pe Sigurd să uite de valkirie și să se căsătorească, în loc, cu fiica sa. Bruhild este apoi înșelată să se mărite cu Gunther (Gunnar în aceste texte), iar când secretele lui ies, în cele din urmă, la iveală, Sigurd este ucis de însăși Brunhild.
Deși Volsunga Saga și Prose Edda au fost scrise în Islanda medievală într-o perioadă când călugării creștini consemnau foste legende păgâne, elementele împrumutate din ele pentru Cântecul Nibelungilor sunt evidente. Oricum, astfel de împrumuturi reprezentau o tradiție în secolul al XIII-lea, având țelul de a readuce aminte de credințe trecute. Aceste credințe au fost revitalizate încă o dată în secolul al XIX-lea de către Richard Wagner, faimosul creator de operă, care a adus povestea lui Brunhild, Kriemhild și Siegfried în epoca modernă.
Cântecul Nibelungilor - O epopee germană despre dragoste, moarte și răzbunare (Prima parte)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu