16 mai: Ziua Internațională a Luminii
Lumina are un rol central în viața noastră. De fapt, prin fotosinteză, este la însăși originea vieții. Studiile despre lumină au condus la descoperirea unor surse de energie prețioase, avansuri medicale semnificative, salvatoare de vieți, în diagnosticări și tratamente, dezvoltarea internetului și multiple alte soluții care au revoluționat societatea și ne-au călăuzit către extinderea cunoașterii universului.
Astfel de tehnologii au fost puse la punct vreme de secole prin cercetări asupra luminii, începând cu cartea fundamentală Kitab-al-Manazir (Cartea opticii) a lui Ibn Al-Haytham, publicată în 1015, și incluzând munca lui Einstein, de la începutul secolului XX, care a schimbat modalitatea cum gândim despre timp și lumină.
Ziua Internațională a Luminii celebrează importanța luminii în știință, cultură, artă, educație și în dezvoltarea sustenabilă în domenii precum medicina, comunicarea și energia.
Data de 16 mai a fost aleasă deoarece marchează aniversarea primei operări de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Aceată zi reprezintă și un apel la întărirea cooperării științifice și la potențialul său de a promova pacea și o dezvoltare sustenabilă.
Mesajul Zilei Internaționale a Luminii din 2021 - "Încredeți-vă în Știință" - încurajează atât oamenii de știință, cât și publicul larg, să semneze și să sprijine o declarație de a firmare a încrederii în știință și importanța încrederii tuturor oamenilor în progresul științific.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Luminii din 2020, Shamila Nair-Bedouelle, director general asistent pentru Științele Naturale a declarat:
"Lumina este viață. Fără lumină, viața de pe planeta noastră nu ar exista. În studierea luminii prin astrofizică, pătrundem în unele din cele mai adânci mistere ale universului. Prin explorarea opticii și opticii cuantice, ajungem în inima materiei.
De aceea, nu este surprinzător că, în culturile lumii, lumina este un simbol universal al vieții, incluziunii și reînnoirii. Lumina este asociată cu iluminarea sau trezirea spirituală. Lumina este considerată a fi în opoziție cu întunericul, care reprezintă ignoranța și intoleranța.
15 mai: Ziua "Dăruiește Flori Cuiva"
Deși lumina simbolizează cunoașterea, suntem încă orbi față de multiplele sale aplicații de zi cu zi. Vitezele înalte ale traficului de date pe care le utilizăm astăzi nu ar fi fost posibile fără optica fibrelor, DVD-urile și discurile Blu-Ray care nu pot fi citite fără lumină. Energia solară este o sursă a căldurii. Tehnologiile bazate pe lumina sunt esențiale în îngrijirea sănătății, unde instrumentele optice sunt folosite pentru analize și vizualizări, iar sursele de lumina ultravioletă pentru sterilizare. Aceste tehnologii sunt, totodată, esențiale pentru secvențierea genomilor, precum cel al virusului SARS-CoV-2 , care s-a abătut în prezent asupra lumii.
Aceste proprietăți excepționale le celebrăm în fiecare 16 mai, în Ziua Internațională a Luminii. În aceste zile, când lumea se confruntă cu pandemia COVID-19, sperăm că acest eveniment va fi și o oportunitate de a scoate în evidență lumina ca un factor esențial în provocările globale fără precedent."
Niciun comentariu: