21 mai: Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare
Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare este marcată anual în data de 21 mai în scopul conștientizării oamenilor despre rolul major al diversității și armoniei culturale.
Pe 2 noiembrie 2001, Conferință Generală a UNESCO a adoptat Declarația Universală a Diversității Culturale, la Paris. A fost cea de-a 249-a rezoluție adoptată la a 57-a sesiune a conferinței. Deși declarația a fost punctul culminant a mulți ani de muncă în acest sens, a fost votată în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. Acest lucru a reafirmat nevoia de dialog intercultural pentru prevenirea segregărilor și fundamentalismului.
2002 a fost Anul ONU pentru Moștenirea Culturală. La sfârșitul acestuia, pe 20 decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU a declarat 21 mai ca Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare. Adunarea Generală a scos în evidență legăturile dintre protecția diversității culturale și importanța dialogului dintre civilizații în lumea modernă. Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare a fost celebrată pentru întâia oară în 2003.
Cu prilejul acestei zile, se organizează diverse evenimente pentru creșterea înțelegerii despre diversitatea și dezvoltarea culturală de către guverne, organizații neguvernamentale și publicul larg. Multe dintre acestea includ prezentări ale progresului în implementarea Declarației despre Diversitatea Culturală.
Evenimentele includ seminarii pentru profesioniști, programe educaționale pentru copii și tineri, lansarea de colaborări între agenții oficiale și grupuri etnice, expoziții având darul de a-i face pe oameni să înțeleagă istoria a diverse grupuri culturale, minoritare, și influența acesteia asupra proprii lor identități.
Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare tinde să fie tot mai mult onorată în țări care-și recunosc istoria culturală variată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu