24 mai: Ziua Mondială a Schizofreniei
Schizofrenia este o boală gravă care afectează mai mult de 21 de milioane de oameni din toată lumea potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Obiectivul acestei zile de pe 24 mai este să mărească conștientizarea despre această boală, să elimine miturile și superstițiile despre bolile mentale în general.
Un mit comun despre schizofrenie este că oamenii care suferă din cauza ei au o personalitate dublă, un lucru întru totul neadevărat. Pacienții schizofrenici au o singură personalitate, asemeni oricui.
Simptomele obișnuite ale schizofreniei includ o gândire confuză, iluzii și halucinații.
Schizofrenia este o condiție psihiatrică în care substanțe chimice specifice din anumite zone ale creierului sunt în dezechilibru. Poate produce lipsă de coordonare între gânduri, acțiuni și emoții.
Termenul de "schizofrenie" înseamnă literal "o despărțire a minții" și a fost introdus în 1910 de psihiatrul Eugen Bleuler.
Schizofrenia începe în adolescența târzie și maturitatea timpurie, tipic între 15 și 28 de ani.
Bărbații au un mai mare risc de a fi afectați de schizofrenie decât femeile, și sunt cuprinși de această boală mai devreme decât femeile. Ei tind, totodată, să aibă forme ale bolii cu simptome mai negative și au mai puține șanse de a se însănătoși complet.
Ziua Mondială a Schizofreniei a fost fondată pe 24 mai în onoarea doctorului Philippe Pinel, din Franța, o personalitate pregnantă în eforturile timpurii de asigurare a unei îngrijiri umane, a unui tratament uman pentru cei bolnavi mental.
23 mai: Ziua Internațională de Eradicare a Fistulei Obstretice
Niciun comentariu: