25 mai: Ziua Mândriei "Tocilarilor"
Ziua Mândriei "Tocilarilor" din 25 mai este dedicată anual celor animați de o pasiune arzătoare, în special pentru tehnologia informației și comunicațiilor, pentru calculatoare și internet, îndepărtați de interesele obișnuite ale majorității oamenilor, nițel cam excentrici, și nu celor care invață automat, pe de rost, o materie, fără să înțeleagă mare lucru din ea.
"Geeks", așa cum li se spune așa-zișilor tocilari în limba engleză, apreciază, de obicei, science-fiction-ul, scrierile fantastice, jocurile de strategie precum șahul, jocurile video, cărțile de benzi desenate, zombii, și altele de genul ăsta.
Sunt isteți, cel puțin dacă adunarea de informații măsoară inteligență. Da, "tocilarii" colectează o grămadă de informații. Sunt, de asemeni, inventivi și, de aceea printre ei pot fi incluși Thomas Edison și Benjamin Franklin.
Multe reviste și site-uri IT promovează drepturile "tocilarilor", care cuprind:
- Dreptul de a fi și mai "tocilar".
- Dreptul de a sta mai tot timpul în casă.
- Dreptul de a nu a avea un partener în amor.
- Dreptul de a nu-i place fotbalul și nici alte sporturi.
- Dreptul de asociere cu alți "tocilari".
- Dreptul la supraponderalitate și miopie.
- Dreptul de a domina lumea!
De ce a fost aleasă ziua de 25 mai? Ei bine, este ziua premierei filmului "Războiul Stelelor" din 1977, un film perfect pentru "tocilari."
Iată câteva repere ale Zilei Mondiale a "Tocilarilor":
- 1998: Tim McEachern a organizat mai multe evenimente neconectate sub numele de "Festivalul Mondial al Tocilarilor" sau "Ziua Mondială a Tocilarilor".
- 2001: Dick Morley a pus la punct "Zilele Mondiale ale Tocilarilor" la The Barn, refugiul său din New Hampshire. El a descris acest eveniment în cartea sa "Techshock - Future under repair" (Șocul tehnologic - Viitorul în reparație).
- 2006: Marcarea internațională a acestei zile, ce și-a avut originea în Spania, sub denumirea "Día del Orgullo Friki", care s-a răspândit în lume prin intermediul internetului.
- 2008: Ziua Mândriei "Tocilarilor" a fost celebrată oficial în SUA după ce a fost popularizată de numeroși bloggeri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu