7 mai: Ziua Scării Beaufort

 An de an, în ziua de 7 mai este celebrată scara Beaufort, o scară empirică de apreciere a vitezei vântului, bazată pe observarea unei suprafețe mari de apă, care le permite navigatorilor să estimeze viteza vântului prin simpla constatare a suprafeței mării sau oceanului.


Cu o istorie îndelungată, această scară a fost finalizată în 1805 de amiralul (Rear Amiral) Sir Francis Beaufort, hidrograf irlandez din Marina Regală Britanică. A fost folosită oficial pentru prima oară de-a lungul voiajului lui Charles Darwin pe vasul HMS Beagle.  

                    

7 mai: Ziua Scării Beaufort

Scara modernă Beaufort constă din 13 numere (grade), de la zero la 12. Gradul Beaufort zero este desemnat pentru vânturi line, ușoare, care lasă suprafața apei liniștită. Gradul Beaufort 12 se petrece atunci când valurile sunt mai mari în înălțime de 14 metri și marea este complet albă din cauza spumei, iar pulverizarea apei produce o vizibilitate foarte scăzută. Astfel de condiții sunt asociate cu viteze ale vântului mai mari de 120 kilometri pe oră, vânturi cu forțe ale unor uragane.


Gradul Beaufort 6 corespunde unei furtuni medii, cu viteze ale vântului între 40 și 48 de kilometri pe oră și include o spumă albă rezultată din spargerea valurilor care încep să fie bătute în șir, în direcția vântului. Un grad Beaufort de 6-7 este unul al unor vânturi puternice, unul de 8-9, unul al vânturilor cu forța unor furtuni, iar unul de 10-11 pentru forța unor foarte mari furtuni.


6 mai: Ziua Internațională "Fără Dietă"

7 mai: Ziua Scării Beaufort 7 mai: Ziua Scării Beaufort Reviewed by Diana Popescu on mai 06, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.