9 mai: Ziua Europei
Ziua Europei, una de celebrare a păcii și unității pe acest continent, este marcată anual pe 5 mai de Consiliul Europei, și pe 9 mai de către Uniunea Europeană.
Cea dintâi recunoaștere a Zilei Europei a fost cea a Consiliului European, care a introdus-o în 1964. Mai târziu, Uniunea Europeană a întemeiat propria sa Zi a Europei, pe 9 mai, ca o comemorare a Declarației Schuman din 1950, ceea ce a condus la numirea sa de unii drept "Ziua Schuman" sau "Ziua Europei Unite". Cu prilejul ambelor sărbători, este înălțat steagul Europei.
Consiliul Europei a fost fondat pe 5 mai 1949, din acest motiv fiind stabilită ziua de 5 mai pentru celebrarea inițiată în 1964.
Ziua Europei a Uniunii Europene a fost întemeiată în 1985 de Către Comunitatea Europeană. Cum precizam mai înainte, data sa a fost aleasă pentru a corespunde cu cea a Declarației Schuman din 9 mai 1950, prin care Schuman a propus unificarea industriilor cărbunelui și oțelului ale Franței și Germaniei de Vest. Acest lucru a condus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, cea dintâi comunitate europeană, înființată pe 18 aprilie 1951.
Comisia Europeană și-a propus în 1985 obiectivul de a facilita integrarea europeană prin dezvoltarea unei identități paneuropene în cadrul populațiilor din statele membre ale acesteia. Comisia a adoptat Ziua Europei, împreună cu steagul Europei, și alte însemne, pe 29 iunie 1985, la Milano.
An de an, instituțiile UE organizează "Ziua Ușilor Deschise" la Brussels și Strasbourg, permițându-le astfel cetățenilor să viziteze locurile unde sunt luate decizii cu impacturi asupra vieții lor de zi cu zi. Mai mult decât atât, numeroase instituții pun la punct evenimente comemorative de onorare a importanței istorice a Zilei Europei. Se deschid, cu această ocazie, porțile Parlamentului European, Consiliului Uniunii Europene, Comisiei Europene, Comitetului Economic și Social European, Comitetului European al Regiunilor.
În 2020, din cauza pandemiei COVID-19, instituțiile UE au organizat acțiuni virtuale pentru a omagia toți europenii care au colaborat în lupta contra pandemiei. În plus, 2020 a marcat cea de-a șaptezecea aniversare a Declarației lui Schuman și cea de-a șaptezecișicincea aniversare a sfârșitului celui de-al doilea război mondial.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu