Mărgelele îngrijorării (Komboloi): Superstiții, simbol și semnificație

 Mărgelele îngrijorării numite la greci kombolói, kompoloi, sunt unele manipulate cu o mână sau cu două mâini, folosite pentru a-și ocupa timpul de oamenii din cultură grecească și cipriotă, fără a avea vreo menire religioasă sau ceremonială. 


Termenul grecesc modern de komboloi (κομπολόι) derivă din "κόμβος" (adică "nod") și "λόγιο" (cu semnificația de "strângere/adunare"). Se spune, uneori, că este denumirea pe scurt a cuvintelor "σε κάθε κόμπο προσευχή λέω", însemnând "cu fiecare nod rostesc o rugăciune", ceea ce demonstrează faptul că acest termen a evoluat din "κομποσκοίνι", denumirea grecească pentru mătănii sau mărgelele de rugăciune. 


În general, în tradiția grecească, mărgelele îngrijorării sunt folosite pentru relaxare, alungarea temerilor, distracție și petrecere a timpului, ca amulete în scopul protecției față de ghinion, ca un însemn al puterii și prestigiului din punct de vedere social (mai ales dacă sunt făcute din argint sau chihlimbar), ba chiar și ca amulete ajutând la reducerea fumatului.  

                        

Mărgelele îngrijorării (Komboloi): Superstiții, simbol și semnificație

Se spune că au și capacitatea de a sprijini rememorarea unor lucruri, găsirea soluțiilor unor probleme, gândirea creativă, reducerea stresului, înlăturarea nervozității, calitatea somnului, încrederea în sine.


Mărgelele îngrijorării pot fi confecționate din diverse materiale, deși sunt preferate rășinile de ambră, chihlimbarul, și coralii, întrucât se crede că sunt mai ușor de mânuit decât materialele anorganice precum metalele și mineralele. 


Mărgelele komboloi grecești sunt, de obicei, într-un număr impar, frecvent cu un multiplu al cifrei patru plus unu (de exemplu, (4×4)+1, (5×4)+1, și așa mai departe) ori dintr-un număr prim (17, 19 sau 23), și, adeseori, includ un "cap" compus dintr-o mărgea fixă (numit "(παπάς" "preot"), un "scut" ("θυρεός") de separare a celor două șiraguri și a ajuta restul mărgelelor să se miște liber, și un ciucure. De obicei, lungimea mărgelelor kompoloi este de aproximativ de lățimea a două palme (circa trei centimetri). 


Mărgelele komboloi ale îngrijorării pot fi mânuite în mai multe feluri, îndeosebi în liniște (înăuntrul unei case) sau ceva mai zgomotos, în spațiile publice. 


Semnificația simbolică a bijuteriilor


Prima metodă presupune să se înceapă de la un capăt al șiragului, de lângă "scut", și să se împingă, una câte una, mărgelele, folosind pentru asta degetul mare și cel arătător. Apoi, șnurul este întors astfel încât mărgeaua să se ducă spre "scut". Aceste lucru se repetă până când toate mărgelele se adună către scut și, după, aceea, utilizatorul repetă toată această procedură. 


Metoda "zgomotoasă" presupune ca mărgelele să fie împărțite în două grupuri. Într-un capăt se află scutul și un mic număr de mărgele, iar la celălalt capăt se găsesc restul de mărgele. Acolo unde cele două șnururi sunt goale, acel spațiu este amplasat între degetul arătător și cel mijlociu. Mâna trebuie să fie într-o poziție în care palma să fie îndreptată către tors. Capătul șiragului din spatele mâinii este balansat în sus și înainte astfel încât să lovească celelalte mărgele, făcând un zgomot. 


Șnururile sunt, după aceea, schimbate înapoi în spațiul dintre degetul arătător și cel mijlociu prin prinderea lor între policar și o parte a degetului arătător. Asta se repetă ritmic, creând un șir de sunete zgomotoase. 


Semnificaţia brăţării de la gleznă

Mărgelele îngrijorării (Komboloi): Superstiții, simbol și semnificație Mărgelele îngrijorării (Komboloi): Superstiții, simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 31, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.