12 iunie: Ziua Mondială Împotriva Muncii Copiilor
Marcată anual, începând cu 2020, pe 12 iunie, Ziua Mondială Împotriva Muncii Copiilor îndeamnă la crearea pentru copii a unui mediu potrivit pentru a crește, a se dezvoltă și avea o viață demnă, și la lupta contra exploatării copiilor prin muncă din toată lumea.
Sărăcia este una din principalele cauze care determina munca celor mici, întrucât îi forțează să părăsească școală și să opteze pentru joburi plătite la minimum, pentru a-și sprijini părinții. Mai mult decât atât, unii copii sunt siliți să muncească de către organizațîi criminale!
Ziua de 12 iunie nu este focalizată numai către un mediu corespunzător dezvoltării și pregătirii copiilor, ci și pe obținerea sprijinului guvernelor, societății civile, școlilor, tinerilor, grupurilor de femei și sociale împotriva muncii celor mici.
Scurt istoric al Zilei Mondiale Împotriva Muncii Copiilor
În 1919, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a fost fondată în scopul promovării justiției sociale și stabilirii standardelor internaționale ale muncii. De atunci, OIM a aprobat mai multe convenții de îmbunătățire a condițiilor de lucru pe tot globul, precum și principii călăuzitoare privind salariile, orele de muncă, mediul de muncă și altele.
În 1973, OIM a adoptat convenția 138, focalizată pe vârsta minimă de angajare. Prin aceasta se intenționa ca statele membre să ridice vârsta minimă de angajare și să pună capăt exploatării prin muncă a copiilor.
În 1999, OIM a adoptat convenția numărul 182, numită și "Convenția asupra celor mai Rele Forme de Muncă a Copiilor."
Ce înseamnă munca copiilor?
Conform OIM, muncă copiilor este "Munca care îi privează pe aceștia de copilărie, potențialul și demnitatea lor, și este dăunătoare pentru sănătatea lor fizică și mentală." De fapt, este vorba despre orice tip de muncă care îi oprește pe copii să beneficieze de educația școlară. Aceasta este împărțită în trei categorii: munca care îi lipsește de oportunitatea de a se duce la școală, munca care îi forțează să părăsească școala la o vârstă timpurie, și munca care le permite să meargă la școală, dar cu prețul unor grele condiții, sarcini, de lucru.
Semnificația Zilei Mondiale Împotriva Muncii Copiilor
Această zi se concentrează pe dezvoltarea copiilor, protejarea dreptului lor la o educație și la o viață demnă, pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă până în 2030, așa cum au fost trasate de ONU.
Potrivit ONU:
- Circa 152 de milioane de copii cu vârste între 5 și 17 ani, sunt înregimentați în muncă, și aproape jumătate dintre ei prestează o muncă periculoasă.
- Aproape 48% din victimele muncii copiilor au 5-11 ani, 28%, 12-14 ani, și 24%, 15-17 ani!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu