18 iunie: Ziua Mondială a Gastronomiei Sustenabile
Ziua Mondială a Gastronomiei Sustenabile din 18 iunie recunoaște an de an practicile și principiile asociate cu o hrană sustenabilă, combinând arta alegerii, cu cea a preparării și consumului alimentelor.
Ca parte a celebrării sale, această zi recunoaște expresiile sociale, culturale și artistice asociate cu gastronomia și definește cele trei dimensiuni ale dezvoltării sustenabile: alegerea, prepararea și consumarea a ceea ce mâncăm
Ghidul de principii ONU pentru producția și consumarea hranei sustenabile
- Creșterea eficienței în utilizarea resurselor agricole.
- O acțiune directă de conservare, protejare și îmbunătățire a exploatării resurselor naturale.
- Răspunsul față de nevoile de schimbare ale oamenilor, comunităților și ecosistemelor, ca o cheie a unei agriculturi sustenabile.
Cum putem onora această zi?
- Învățând mai multe lucruri despre sustenabilitatea agriculturii și gastronomiei.
17 iunie: Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării și Secetei
- Conștientizând ce hrană se aliniază mai mult acestor cerințe.
- Reciclând hrana nefolosită prin compost și transformând-o în fertilizatori ai agriculturii.
- Cumpărând cât mai multe legume și fructe cultivate pe plan local, mai ales de la mici producători care folosesc tehnici agricole sănătoase, sustenabile.
- Utilizând toate alimentele pe care le avem deja achiziționate în casă (frigider, congelator), fără a mai lua altele.
Adunarea Generală a ONU a proclamat Ziua Mondială a Gastronomiei Sustenabile în decembrie 2016, această fiind sărbătorită pentru prima dată în 2017.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu