19 iunie: Ziua Mondială a Celulelor Seceră
An de an, pe 19 iunie, este marcată Ziua Mondială a Celulelor Seceră, una având menirea de a crește conștientizarea și înțelegerea bolii provocate de ele, și încercările prin care trec cei suferinzi de ea, precum și familiile lor și îngrijitorii stării lor de sănătate.
Afecțiunea celulelor seceră (numită și siclemie) este generată de producerea anormală de hemoglobină și este de tip genetic, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă de părinți copiilor și nu poate fi molipsită de la alți oameni.
Tulburarea celulelor seceră determina ca celule roșii, normal rotunde și flexibile, să devină rigide și cu o formă de secera, împiedicându-le astfel (și oxigenul pe care îl transporta) să fie capabile să se miște libere prin corp, și provocând, din acest motiv, durere. Episoadele foarte severe, dureroase de acest tip sunt numite crize de siclemie. Ele sunt tratate cu sedative puternice, cum ar fi morfina.
Oamenii cu boala celulelor seceră sunt supuși unor riscuri de atac cerebral, infarcte pulmonare, deteriorări ale oaselor (osteoporoză) și priaprism (desigur, în cazul bărbaților).
De-a lungul timpului, aceștia pot avea vătămări ale unor organe precum ficatul, rinichii, inima și splina. Eventuala lor moarte poate rezulta din complicații de acest fel ale bolii. Tratamentul siclemiei se focalizează mai ales pe prevenire și vindecare a complicațiilor.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că afecțiunea celulelor seceră afectează aproape 100 de milioane de oameni din întreagă lume, și că peste 300.000 de copii se nasc anual cu această boală. Tipul comun al bolii este cunoscut ca anemie cu celule în seceră (falciforme).
18 iunie: Ziua Mondială a Gastronomiei Sustenabile
Prima raportare modernă despre siclemie a fost în 1846, la autopsierea unui sclav fugar executat.
În 2006, Organizația Mondială a Sănătății și, în 2008, ONU, au recunoscut gravitatea siclemiei și au hotărât să marcheze anual pe 19 iunie Ziua Mondială a Celulelor Seceră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu