26 iunie: Ziua Internațională de Sprijin a Victimelor Torturii
În fiecare an, pe 26 iunie, Ziua Internațională de Sprijin a Victimelor Torturii condamnă această practică feroce, onorează și acordă sprijin victimelor și supraviețuitorilor torturii.
Tortura se petrece când cineva provoacă intenționat durere unei persoane. Acest act este considerat o crimă împotriva umanității. Deși legile internaționale interzic folosirea torturii, multe țări o utilizează încă. Printre acestea sunt Afganistan, Congo, Eritreea, Etiopia, Irak, Iran, Rusia, Siria, Sri Lanka, Sudan și Turcia.
Cei care recurg la tortură o fac, de obicei, pentru a obține informații de la cineva sau a pedepsi pe cineva. Abuzatorii pot, totodată, să-și aleagă victimele din motive ținând de activitatea lor politică sau apartenența lor la o minoritate. Deși este considerată frecvent tortură ca fizică, ea poate fi și mentală.
Supraviețuitorii torturilor au adeseori probleme psihologice pe termen lung. Din punct de vedere clinic, terapeuții definesc afecțiunile lor de sănătate drept traume, anxietate și depresie. Unele victime trăiesc într-o frică constantă și pot avea regulat coșmaruri și atacuri de panică. Simptomele lor pot conduce la diagnosticarea afecțiunii de stres post-traumatic. Alți supraviețuitori pot avea și simptome fizice, cum ar fi dureri cronice, de cap și probleme respiratorii.
Țările dezvoltate au multe resurse disponibile pentru tratarea victimelor torturii, incuzand tratament medical, psihoterapie și grupuri de sprijin. Țărilor subdezvoltate le lipsesc astfel de resurse. Fără acces la vindecare, multe victime ale torturii nu vor avea niciodată simțământul păcii interioare, serenității.
De aceea, ONU a dezvoltat Fondul Voluntar al Națiunilor Unite pentru victimele torturilor, administrat de Biroul ONU al Drepturilor Omului din Geneva. În fiecare an, acest fond ajută aproape 50.000 de supraviețuitori ai torturii să facă tranziția de la oroare la însănătoșire.
25 iunie: Ziua Navigatorilor de Cursă Lungă
În 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Ca parte a acestei declarații, comunitatea internațională a condamnat tortura și tratamentele inumane. În 1975, ONU a adoptat Declarația despre Protejarea Tuturor Persoanelor față de Tortură, alte Tratamente Inumane sau Degradante. Între anii 1980 și 1990, Națiunile Unite au făcut în continuare progrese în investigarea torturii.
În decembrie 1997, Adunarea Generală a ONU a proclamat 26 iulie ca Ziua Internațională de Sprijin a Victimelor Torturii.
26 iunie: Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilegal de droguri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu