3 iunie: Ziua Mondială a Cidrului de Mere
Ziua Mondială a Cidrului de Mere este anual o declarație internațională a iubirii față de această băutură, ce marchează începerea sezonului cidrului de mere din toată lumea. Indiferent unde este degustat cidrul de mere, acesta este prețuit pentru îmbunătățirea dispoziției, stării de spirit, o stare de spirit care, cel puțin, în unele regiuni, infuzează simțământul unic de "acasă."
Cu prilejul Zilei Mondiale a Cidrului de Mere se dorește crearea unei platforme internaționale pentru toate națiunile băutoare de cidru, o platformă cu parteneri egali, pentru activități comune, una care să asocieze fanii acestei băuturi, fabricile de tescuire pentru cidru, depozitarii cidrului și vânzătorii cu amănuntul ai acestuia de pe tot globul.
Această zi are și obiectivul de a genera publicitate pentru o largă varietate și caracteristici ale cidrului de mere și să pună la dispoziție informații prețioase despre cidru și modalitatea sa de conservare naturală.
Cidrul este băut în Finlanda, Slovenia, Franța, Marea Britanie și, desigur, Spania. Este numit Siidera, Jabolcnik, Cidre, Cider sau Sidra. Iubitorii cidruluide mere se află, de fapt, și în alte 20 de țări, de la Argentina și Australia, până în Lituania, de la Letonia, până în Nouă Zeelandă și Canada.
Fiecare cidru de mere are un gust specific, regional, fiind fie nițel acru, fie dulce, fie acidulat sau nu, limpede ori opac.
Pe tot globul este apreciat pentru aroma să împrospătătoare, ce o accentuează pe cea de mere fermentate.
Ziua Mondială a Cidrului de Mere a fost lansată de Asociația Vinului de Mere și Casa de Tescuire pentru Suc de Fructe din Hesse (Verband der Hessischen Apfeilwein - und Fruchtsaft - Kelterein e.V.).
Tescuitoarele pentru vin de mere nu se consideră aici a fi numai mari producătoare ale unei băuturi populare, ci și factori de conservare a naturii întrucât, fără livezile locale și merii lor vechi și cu ramuri întortocheate, vestitul vin de mere din Hesse nu ar fi putut exista.
În Hesse sunt aproximativ un milion de meri în livezi De aceea, astfel de livezi de luncă dau un farmec aparte peisajelor sale naturale. Mai mult decât atât, acești pomi reprezintă un habitat important pentru floră și faună, extrem de prețios în protejarea naturii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu