30 iunie: Ziua Mondială a Asteroidului
Anual, pe 30 iunie, Ziua Mondială a Asteroidului, numită și Ziua Internațională a Asteroidului, urmărește să mărească conștientizarea asupra riscurilor ținând de pericolul impactului unui asteroid cu pământul și despre rolul asteroizilor în formarea universului nostru. Această zi se focalizează și pe modul în care resursele lor pot fi folosite în viitor, despre cum asteroizii deschid calea unor următoare explorări.
Ce sunt asteroizii?
Asteroizii sunt corpuri mici de rocă ce orbitează în jurul soarelui. Cei mai mulți se află în orbitele lui Marte și Jupiter, însă unii au orbite mai excentrice.
Obiecte pietros-metalice, variază în dimensiuni de la pietricele, la obiecte cu un diametru aproximativ de 1.000 de kilometri. Unii sunt atât de mici încât nu pot fi considerați planete. Sunt cunoscuți și ca rămășițe ale sistemului solar.
Istoria Zilei Mondiale a Asteroidului
În decembrie 2016, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția A/RES/71/90, prin care a declarat 30 iunie Ziua Mondială a Asteroidului, marcând astfel aniversarea impactului Tunguska din Siberia, Rusia, de pe 30 iunie 1908, și având scopul de pune în gardă omenirea față de posibilul impact dezastruos al asteroizilor. Decizia Adunării Generale a fost luată pe baza propunerii Asociației Exploratorilor Spațiului, care a fost susținută de Comitetul Utilizării Pașnice a Spațiului Extraterestru.
Ziua Mondială a Asteroidului a fost cofondata de astrofizicianul și ghitaristul principal de la Queen, dr. Brian May, împreună cu Danica Remy, președinte al Fundației B612, Rusty Schweickart, astronaut pe Apollo 9, și producătorul de film Grig Richters, pentru a promova conștientizarea și a pune la dispoziție cunoștiințe pentru publicul general despre importanța asteroizilor în formarea universului și rolul pe care-l pot juca în sistemul nostru solar de astăzi.
Organizația B612 lucrează pentru protejarea pământului de impacturi cu asteroizi.
Ce este impactul Tunguska
Pe 30 iunie 1908, a avut loc o mare explozie în cer peste râul Podkamenaia Tunguska, din Siberia. Potrivit NASA, s-a estimat că explozia a fost produsă de un asteroid intrat în atmosfera pământului cu o viteză de circa 33.500 de mile pe ora. Roca spațială de 2,2 milioane de tone a încălzit aerul din preajma sa la aproximativ de 25000 de grade Celsius.
La aproximativ 8.500 de metri înălțime, combinația de presiune și căldură a fragmentat asteroidul și l-a împiedicat astfel să se transforme baie de foc aidoma celei generate de bomba de la Hiroshima. Explozia a pus la pământ un numar estimat de 80 de milioane de copaci pe o arie de 2150 de kilometri pătrați de pădure.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu