Cameleonul în legende, magie și superstiții
Cameleonul, un animal din familia Chamaeleonidae, având abilitatea de a-și schimba culoarea în funcție de cea a mediului înconjurător, a-și mișca independent ochii, și având un mers lent, nesigur, smucit, nu avea cum să nu dea naștere unor gânduri tulburătoare, unor superstiții și legende cu un simbolism în general negativ.
Într-o veche poveste africană, se spune că atunci când un cameleon moare, oasele sale se preschimbă în mulți alți pui de cameleoni! Un lucru ridicol, având în vedere că această reptilă se înmulțește prin ouă, ajungând să depună chiar și câte 50 o dată.
Într-o altă legendă din Africa, din culturile Bantu și Zulu, se povestește despre originea morții, una implicând un cameleon. Potrivit acesteia, odată, Dumnezeu a trimis un cameleon să-i anunțe pe oameni că nu vor muri niciodată, pentru a le arată dragostea pe care le-o poartă. Cameleonul a plecat în misiunea încredințată, dar a mers încet și s-a oprit adeseori pentru a se înfruptă din hrana lui preferată, "ubukhwebzana" (Lantana camara).
Văzând că nu se mai întoarce, Dumnezeu s-a mâniat, și-a schimbat hotărârea, și i-a dat unei șopârle sarcina de a-i vesti pe oameni că vor fi muritori. Fiind mai rapidă decât cameleonul, șopârla a ajuns prima și a adus la cunoștiință decizia lui Dumnezeu, stabilind astfel natura pieritoare a ființei umane.
Din această cauză, mulți africani se tem până în zilele noastre de cameleoni și cred că oricine întră în contact cu ei are parte de ghinion în viață.
Misionarii creștini au adoptat frecvent această legendă pentru a-i evangheliza pe locuitorii Africii, în interpretarea lor, cameleonii aducând vestea bună a reînvierii omenirii, cameleonul fiind identificat cu Iisus Hristos!
Cu toate astea, africanii îi văd drept un semn rău, asociat cu diavolul, și, câteodată, sunt uciși cu pietre, și apoi acoperiți cu frunze.
În numeroase tradiții africane, cameleonul este corelat și cu vrăjitoria. De exemplu, în poporul Swaa există credința că, din pricina faptului că își schimbă culoarea, este utilizat de vraci pentru a trimite spirite rele într-o familie.
Alți africani sunt încredințați că mușcătura unui cameleon poate transformă un bărbat în femeie și viceversa, ori că poate face un om să râdă până moare. Cei din tribul Zulu sunt de părere că mușcătura acestui animal provoca o rană ce nu se poate vindeca până la moarte, iar cei din tribul Tsonga spun că aceasta poate face un om infertil, incapabil de a avea copii.
Și în India, se zice că un cameleon are putința de a pulveriza o substanță care generează impotența bărbaților.
O altă prejudecată din folclorul african provine din capacitatea cameleonului de a-și mișca ochii independent unul de altul, ceea ce-i permite să zărească în jur sub un unghi de 360 de grade atacatorii ori prăzile sale. Este considerat o creatură rea întrucât se crede că nici una nu ar trebui să se uite, concomitent, spre trecut și, înainte, către viitor.
Niciun comentariu: