Zeii care au dat numele zilelor săptămânii
Originea numelor zilelor săptămânii este una romană. Romanii au intitulat fiecare zi a săptămânii după câte o planetă care, la rândul său, desemna un anumit zeu roman. Iată cum:
- Duminică - dies Solis, "ziua soarelui", soarele fiind considerat pe atunci o planetă.
- Luni - dies Lunae, "ziua Lunii".
- Marți - dies Martis, "ziua lui Marte".
- Miercuri - dies Mercurii, "ziua lui Mercur".
- Joi - dies Iovis, "ziua lui Jupiter".
- Vineri - dies Veneris, "ziua lui Venus".
- Sâmbătă - dies Saturni, "ziua lui Saturn".
Aceste denumiri s-au perpetuat, cu unele variații, în limbile cu origini latine ale Europei, precum franceza, spaniola, italiana și româna.
Când popoarele vorbitoare de limbi germanice din vestul Europi au adoptat săptămâna de șapte zile, ceea ce s-a petrecut probabil în secolele creștinismului timpuriu, ele au numit zilele după proprii lor zei, care se apropiau în caracter și atribute de divinitățile române.
La englezi, prin intermediul anglo-saxonilor veniți pe insulele britanice în secolul al VI-lea și al VII-lea d.Hr., numele de sâmbătă (Saturday), duminică (Sunday) și luni (Monday) provin din cele latinești desemnând Saturn, Soarele și Luna.
Celelalte patru zile au denumiri inspirate de zeități pe care probabil anglo-saxonii le venerau înainte de a migra și a se converti la creștinism. Astfel, marți (Tuesday) este numită după zeul Tiw (o zeitate războinică, asemeni lui Marte), miercuri (Wednesday) după zeul Woden (având atributul elocvenței, cel de a călători și cel de gardian al morților, aidoma lui Mercur), joi (Thursday) după Thunor (divinitate a fulgerului, ca și Jove sau Jupiter) ori după Thor (nume introdus prin intermediul vikingilor), și vineri (Friday) după Frigga (divinitate feminină asociată cu Venus).
La români, denumirea zilei de duminică își are originea tot din latină, adică din termenul Dies Dominicus („Ziua Domnului”). Numele zilei de sâmbătă provine din latinescul "sabbatum" ("sambatum" în latina vulgară), cu semnificația de "sabat".
Niciun comentariu: