16 iulie: Ziua de Apreciere a porcușorului de Guineea
Domesticit în America de Sud de mii de ani, micuțul și pufosul porcușor de Guineea este una din cele mai îndrăgite animale de companie din lume, așa că i se cuvine o zi anume din an dedicată aprecierii sale, și anume cea din 16 iulie.
Așa cum spuneam, porcusorul de Guineea a fost domesticit în America de Sud prin anii 5.000 î.Hr., unde a fost considerat, de obicei, ca un animal de gspodarie, asemeni vacilor. A devenit cunoscut ca un animal de companie exotic când neguțătorii exemplare ale sale au fost aduse în Marea Britanie, în anii 1.500, unde a fost îndrăgit chiar și de membrii ai familiei regale.
De-a lungul timpului, au fost create mai multe tipuri de porcușori de Guineea, de la cei cu o blană lungă și strălucitoare, care trebuie să fie îngrijită frecvent, până la unii care nu au deloc păr.
Indiferent de rasa lor, au în comun pornirea nesătulă de a se înfrupta din frunzele unor legume și fructe. ceea ce-i menține sănătoși, fără a avea nevoie prea des de îngrijirea veterinalilor. Întrucât dinții le cresc în continuu, este necesar să li se includă în dietă fân, astfel încât să-ți tocească regulat dințișorii.
Porcușorii de Giuneea sunt animale foarte sociabile, care se simt extrem de bine când sunt ținute în perechi sau în grupuri.
Cu ocazia acestei sărbători din 16 iulie, putem adopta astfel de animăluțe nostime. Trebuie, totuși, să ținem cont că le trebuie mult spațiu în cușca lor (minimum 2,5 metri pătrați de podea). Dacă-ți dorești să facă și puișori, ar trebui să știi că sunt gata să se reproducă încă de la vârstă de 4 săptămâni! Pe de altă parte, durata lor de viață variază, de obicei, între 5 și 8 ani. Cel mai longeviv porcușor de Guineea, pe nume Snowball ("bulgăre de nea"), a murit în 1979, după ce atinsese vârsta de 15 ani!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu