18 iulie: Ziua Internațională Nelson Mandela
Anual, pe 18 iulie, Ziua Internațională Nelson Mandela plătește un tribut acestui revoluționar anti-apartheid, lider și activist politic. Această zi încurajează, totodată, oamenii să-și aducă fiecare aportul pentru a face din lumea noastră un loc mai bun.
Nelson Mandela a fost prima persoană de culoare din fruntea statului Africa de Sud. A fost președinte al țării între 1994 și 1999. În timpul președenției lui s-a focalizat pe destructurarea, destrămarea apartheidului.
De-a lungul anilor 1950, guvernul sud-african l-a arestat pe Mandela de mai multe ori și a încercat, fără succes, să-l condamne pentru trădare. În 1962 i s-a dat, în fine, sentința de închisoare pe viață pentru așa-zisa conspirație de a răsturna statul. A rămas după gratii 27 de ani, până în 1990, când a fost eliberat de președintele F. W. de Klerk.
"NU mă judecați după succesele mele, judecați-mă pentru cât de multe ori m-am prăbușit și m-am ridicat din nou." Nelson Mandela
După mandatul său de președinte, Mandela a rămas activ în politică și acțiuni umanitare. Prin activitățile sale de caritate, Fundația Nelson Mandela s-a concentrat în principal pe lupta împotriva sărăciei și a HIV/SIDA. Mulți oameni l-au considerat pe Nelson Mandela un personaj controversat. În ciuda acestui fapt, a primit peste 250 de distincții, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace. Compatrioții săi îl onorează cu numele de "Tată al Națiunii".
Ziua Internațională Nelson Mandela este marcată printr-o varietate de evenimente în toată lumea, inclusiv în țări precum Sri Lanka, Africa de Sud, Elveția, Mexic, Nigeria, Filipine, și SUA. Evenimentele cuprind conferințe, lecturi din cărțile sale, clipuri audio din cuvântările sale, expoziții în muzee și ceremonii speciale.
În 2009, Adunarea Generală a ONU a declarat 18 iulie ca Ziua Internațională Nelson Mandela, această dată corespunzând cu cea a nașterii lui Mandela. El s-a născut pe 18 iulie 1918 și a decedat pe 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani. În 2015, ONU a extins anvergura aceste zile și prin promovarea condițiilor umane de încarcerare. A făcut asta prin adoptarea unei rezoluții care a făcut apel la stabilirea Regulilor Minime Standard ale ONU de Tratare a Prizonierului, numite și Regulile Nelson Mandela.
"Când am pășit prin ușa care m-ar fi dus către liberatea mea, am știut că dacă nu-mi lăsam în urmă amărăciunea și ura, aș fi rămas încă în închisoare." Nelson Mandela
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu