28 iulie: Ziua Mondială a Hepatitei
Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual pe 28 iulie în scopul răspândirii conștientizării despre hepatită virală, care constă dintr-o inflamare a ficatului ce provoacă diverse probleme precum cancerul ficatului.
În mod obișnuit, hepatita este cauzată de infecții virale, dar pot există și alte surse ale acesteia. Hepatita autoimunitară rezultă din utilizarea de medicamente, droguri, toxine și alcool. Boala autoimună se produce când corpul produce anticorpi împotriva țesutului ficatului, din pricina consumului excesiv de alcool, dar și unor altor cauze, neidentificate.
În lume sunt milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală fără a conștientiza acest lucru. De aceea, este necesar să fie găsiți cei nediagnosticați și să fie sprijiniți cu îngrijire medicală, în caz contrar, ei riscând să continue să sufere, ba chiar să moară.
Virusul hepatic are cinci forme principale numite A, B, C, D și E. Cele mai multe morți sunt determinate de hepatitele B și C. Se estimează că, an de an, mor din cauza lor circa 1,3 milioane de oameni.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății:
- 325 de milioane de oameni sunt afectați de hepatita virală B și C.
- Anual, se înregistrează 900.000 de decese pricinuite de infecția hepatitei B.
- Numai 10% din persoanele cu hepatită B și 10% cu hepatită C știu despre boala lor.
- Pe plan global, au acces la doza de la naștere a vaccinului contra hepatitei B 42% dintre copii.
Hepatitele A și E sunt produse mai cu seamă de ingerarea de hrană ori apă contaminate. Hepatitele B, C și D pot avea drept cauză contactul cu fluide infectate ale organismului. Modul de transmitere ale acestor viruși includ primirea de sânge sau produse din sânge contaminate, proceduri medicale invazive utilizând echipament contaminat și, în cazul hepatitei B, transmiterea de la mamă la copil la naștere, de la un membru al familiei către un copil.
27 iulie: Ziua Dragostea Înseamnă Bunătate
Ziua Mondială a Hepatitei a fost lansată ca o campanie globală de sănătate de Organizația Mondială a Sănătății cu obiectivul de a eradica hepatita din lume. În 2007, a fost formată Alianța Mondială a Hepatitei. În 2008 a fost celebrată prima Zi Mondială a Hepatitei.
În mai 2010 a fost adoptată cea dintâi rezoluție despre hepatita virală. Data acestei zile a fost aleasă pentru a-l onora pe laureatul Premiului Nobel Baruch Samuel Blumberg, născut pe 28 iulie. El a descoperit virusul hepatitei B (HBV) și a dezvoltat un test de diagonisticare al virusului și un vaccin pentru acesta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu