29 iulie: Ziua Rujului
Dacă fetele și femeile au pus ochii de ceva vreme pe un ruj special, nemaipomenit, pe 29 iulie, an de an, ar trebui să-și facă o mică gaură în buget pentru a și-l cumpăra. La urma urmei, este Ziua Rujului.
Prezente printre accesoriile de infrumuțesare feminine consacrate de mii de ani, au fost făcute, de-a lungul timpului, din tot felul de ingrediente, de la pietre semiprețioase la gândaci striviți! Au rămas la loc de cinste și pentru Evele din zilele noastre, când nu este deloc neobișnuit să auzim uneori expresia "Fără rujul meu mă simt ca și cum aș fi dezbrăcată!"
Femeile au făcut apel la ruj încă din Sumeria Antică. Geme pisate le decorau nu numai buzele, ci și zonele ochilor și ale feței. Rujurile în unele forme, produce din ceară de albine, au fost întrebuințate și în străvechea Chină, precum și în Grecia antică, unde curtezanele puneau buzele lor vopseluri derivate din fructe de pădure.
Popularitatea rujului a crescut, mai întâi, în Anglia din secolul al XVI-lea, când o față de un alb strălucitor și buze de un roșu foarte intens erau la modă pentru a "fura" înfățișarea reginei Elizabeth. Erau adoptate, totuși, mai cu seamă de curtezane și actori, considerându-se a fi necuvincioase pentru femeile din alte clase.
Prin secolul al XIX-lea, primul ruj comercial, preparat din seu de căprioare, ulei de ricin și ceară de albine, a fost creat în Franța. Americancele nu s-au lăsat mai prejos, aplicandu-și ruj pe buze mai curând cu o pensulă decât dintr-un tub cu materie solidă. În decursul celui de-al doilea război mondial, din cauza reducerii producției de rujuri, s-a început ambalarea sa în tuburi din plastic și carton. Cel dintâi ruj cu menținere lungă, fără pătare, a fost inventat în aceeași perioada.
28 iulie: Ziua Mondială a Hepatitei
Numărul de nuanțe de ruj a explodat de la începutul secolului XX. Fiecare deceniu a adus acestuia un nou stil și tente de culori populare. În anii 1970 au fost introduse culori nostime, precum Sparkling Navy Blue (albastru naval sclipitor) și Frosted Lime Green (verde înghețat de lime/lămâie verde).
În prezent, clipurile video de machiaj domină platforme sociale media, cum ar fi Instagram și YouTube. Unii artiști în machiaj și rujat de pe astfel de platforme au câștigat o faima uriașă și trăiesc din recomandarea și testarea de diferite rujuri si produse cosmetice pentru cei care îi vizionează.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu