5 iulie: Ziua Dependenților de Muncă
5 iulie, Ziua Dependenților de Muncă, este dedicată anual oamenilor care-și petrec tot timpul muncind și tind să ignore alte laturi ale existenței. Această sărbătoare neoficială țintește să crească conștientizarea despre faptul că munca în exces, fără distracție, poate fi dăunătoare sănătății mentale și fizice. Ea îi încurajează pe dependențîi de muncă să-și schimbe stilul de viață astfel încât să se orienteze spre alte aspecte ale traiului lor, la fel de importante ca preocupările lor profesionale.
În limba engleză, dependentului de muncă i se spune "workaholic", un termen ce combină două cuvinte, "work" (muncă) și "alcoholic" (alcoolic). Termenul a început să fie folosit tot mai extins la finele anilor 1960.
Un workaholic este, tipic, definit ca o persoană care are nevoie se se mențină tot timpul ocupată, ceea ce-i poate provoca problema de a-și asuma sarcini care nu sunt cerute sau necesare în a fi finalizate. Deși perseverența în muncă este indispensabilă dezvoltării carierei, echilibrul dintre zona profesională și cea personală este, de fapt, cheia succesului din viață.
Cum recunoaștem un om dependent de muncă:
1 - își ia de lucru în pat, în weekend și în vacanțe.
2 - Munca este activitatea în care dă tot ce este mai bun din el și despre care vorbește cel mai mult.
3 - Are credința că este în regulă să lucreze cât mai mult atâta vreme cât îi place ceea ce face.
4 - Este iritat de persoane care au alte priorități decât munca.
5 - Depune o cât mai mare energie și este extrem de competitiv în tot ce face.
6 -Focalizarea extremă față de muncă îi poate afecta negativ relația de cuplu.
Dependența de muncă, spre deosebire de alte dependențe, este acceptabilă în plan social și profesional, ba chiar este admirată, stimulată și răsplătită, un lucru care transmite un mesaj amestecat, confuz, angajaților care încearcă să-și împletească armonios toate componentele vieții.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu