6 iulie: Ziua Internațională a Sărutului
Indiferent ce fel de pupici preferăm, Ziua Internațională a Sărutului din 6 mai ne îndeamnă an de an să celebrăm acest gest aparent simplu, dar plin de semnificații. De la sărutul formal pe obraz până la cel franțuzesc, de la cel de salut la cel de la revedere, sărutul este o practică străveche cu înțelesuri care se extind dincolo de dragostea romantică.
Unii antropologi moderni cred că sărutul propriu-zis s-a dezvoltat din așa-zisul "sărut eschimoș", ce consta din frecarea nasurilor unul de altul astfel încât să se preia respirația unuia altuia ale celor doi implicați în această practică.
Romanii par să fie răspunzători pentru obiceiului sărutului în Europa. Ei descriau trei forme de sărut: "osculum" (un pupic prietenos pe obraz), "basium" (un sărut drăgăstos pe buze) și "savium" (cel mai pasional sărut pe gură). În societatea romană, cum, când și unde sărutai pe cineva reprezenta și un indicator al statului social.
Potrivit cărțîi lui Michael Penn, intitulată "Creștinii Sărutându-se", creștinii timpurii se sărutau unul pe celălalt în moduri particulare, care ii diferentiau de populația necreștină. Cea mai veche referință la un astfel de sărut ritual apare la finalul 1 Tesaloniceni: "Spuneţi sănătate tuturor fraţilor cu o sărutare sfântă." Sărutul ritual creștinesc, "sărutul păcii", era folosit în decursul rugăciunii, împărtășaniei, botezului, hirotonisirii, și în asociere cu funeraliile, jurămintele monastice și martirajul.
Sărutul cu ochii deschiși sau închiși?
Termenul de "sărut franțuzesc" a fost inventat, se pare, de militarii americani și britanici care au constatat, de-a lungul primului război mondial, că femeile franceze erau mult mai deschise către tehnici pasionale de sărut decât semenele lor engleze și americane.
Destul de interesant, francezii nu au avut până de curând un cuvânt pentru acest faimos sărut gură la gură. Verbul "galocher", definit ca "a săruta cu limbile", a fost adăugat popularului dar neoficialului dicționar francez "Le Petit Robert" în 2014.
În zilele noastre a devenit atât de popular încât o echipă de cercetători japonezi a inventat o mașină de sărutat franțuzește, grație căreia, parteneri de cuplu separați de mari distanțe sunt capabili să se interconecteze printr-un dispozitiv aidoma unui pai, care lucrează printr-un calculator.
Alte lucruri interesante despre sărut
Un studiu prezentat în cartea "Arta Sărutului" a lui William Case, a constatat:
- Un sărut pasional "arde" 6,4 calorii pe minut.
- Un "sărut Hershey" (o bomboană de ciocolată produsă de compania Hershey Company începând cu 1907) conține 26 de calorii, care, pentru a fi "arse", necesită 5 minute de mers pe jos sau 4 minute de sărut.
- Studiul științific al sărutului se numește "filematologie".
- Buzele sunt de 100 de ori mai senzitive decât vârfurile degetelor mâinii.
5 iulie: Ziua Dependenților de Muncă
Organizații din toată lumea găzduiesc pe 6 iulie evenimente de sărbătorire ale Zilei Internaționale a Sărutului. În unele locuri se desfășoară cursuri de instruire în arta și tehnica sărutului! Cu prilejul acestei zile este musai să ne dedicăm din toată inima sărutului, să-i sărutăm pe oamenii îndrăgiți, ba chiar și pe necunoscuți care ne sunt simpatici (eventual simbolic, pentru a ne proteja de pandemia COVID-19!).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu